‘Je mag groot dromen, toch?’

Jelle Goselink is een man met een missie. Profvoetballer wilde hij worden. Dat wist hij al op heel jonge leeftijd. Inmiddels is de aanvaller 21 jaar, staat hij bij Helmond Sport in de spits en weet hij nog steeds precies wat hij wil. “Een paar mooie jaren in de Keuken Kampioen Divisie, dan naar de Eredivisie en dan nog een mooi buitenlands avontuur. Je mag groot dromen, toch?”

Al toen hij het blauw-geel van OMS’57 in zijn geboorteplaats Maarssenbroek verdedigde, wist Jelle het zeker. Voor zijn doel om profvoetballer te worden moest alles wijken. Stages bij FC Utrecht en Ajax leverden dan nog niet meteen het gewenste resultaat, toen in 2013 Almere City aanklopte, maakte hij de overstap. Op zijn zeventiende kwam hij in het Beloftenteam van Almere en de stap naar het échte betaalde voetbal bleef niet uit. Jelle kreeg een tweejarig contract dat hem tot juni van dit jaar aan Almere bindt.

Groeien en ontwikkelen
De toekomstplannen van zijn werkgever zijn al net zo ambitieus als van Goselink zelf. Dat is mooi, maar voor alle posities heeft trainer Ole Tobiasen inmiddels meerdere opties. Voor Jelle zou het lastig worden om dit seizoen veel speelminuten te krijgen. “Op de bank leer ik niks. Ik wil groeien, me ontwikkelen.”

Toen een huurovereenkomst met Helmond Sport werd besproken zag hij nieuwe kansen. Kansen die hij greep. “Ik ben behoorlijk tevreden over hoe het nu gaat”, zegt hij voor aanvang van de wedstrijd tegen de club waar hij officieel nog aan verbonden is. “Ik wil minuten maken, ritme opdoen en dat lukt hier prima. Bovendien halen we steeds betere resultaten en is ook ons spel goed. Natuurlijk is er nog ruimte voor verbetering, maar het gaat best lekker nu.”

Die ruimte voor verbetering ziet Jelle ook bij zichzelf. “Ik kan wel duizend dingen noemen die beter moeten”, lacht hij. “Ik wil sterker worden, beter meevoetballen, tweebenig beter worden, beter koppen en meer scoren; ik wil vooral completer worden. Daar doe ik alles aan. Dat heb ik altijd gedaan.”

Jelle doet dat inmiddels vanuit Helmond. Niet elke dag op en neer vanuit het midden van het land, maar lekker in Helmond. Het bevalt hem prima. “Ik vind het hartstikke leuk hier. En ook het alleen wonen gaat goed. Elke avond zelf koken. Dat was wel wennen, maar het gaat prima. Gezond? Jazeker. Toen ik zestien was ging ik al naar een diëtiste omdat ik gezond wilde eten. Dat zit wel goed dus.”

Warme club
Vijftien jaar duurt het leven van een profvoetballer, zo heeft Jelle al berekend. Hij zit pas in zijn eerste jaar. “Ik wil alles geven om mijn doel te bereiken. Daar ben ik continu mee bezig.” En hoe zit het volgend jaar? Gaat Almere zijn contract verlengen? Wil hij dat wel? Jelle: “Ik speel al zeven jaar bij Almere City dus ja, dat is wel mijn club. Als ze willen verlengen zou dat heel mooi zijn, maar stel dat ze promoveren, hoe zal het dan zijn? Is er dan nog plek voor mij en zo ja, krijg ik dan een kans? Het is allemaal nog heel onzeker.” En een nieuwe verhuurperiode in Helmond? “Oh, daar sta ik zeker voor open. Helmond Sport is een fijne, warme club. Hier nog een jaar spelen is wat mij betreft absoluut een optie.”

Lastige wedstrijd
Vanavond staat de wedstrijd tegen Almere City op het programma. “Een stabiele ploeg”, weet Jelle. “Zeker verdedigend hebben ze het goed voor elkaar. Aan de andere kant hebben wij al laten zien dat we ook tegen goede ploegen prima tegenstand kunnen bieden. We moeten ook omhoog durven kijken. Ambitie tonen. Wat mij betreft moeten we ons op de play-offs richten. Oké, we komen van ver, maar gezien ons spel mogen we er best vol voor gaan. Te beginnen vanavond. Het zal een lastige pot worden voor mijn oude ploegmaten, dat beloof ik ze alvast.”

Arnold Otten