Mijn overbuurman

Mijn overbuurman komt uit Venlo. Daar kan hij natuurlijk niets aan doen. Via allerlei omwegen is hij  bij ons in de straat terechtgekomen. Hoewel hij nooit actief aan voetbal heeft gedaan en er sowieso minder verstand van heeft dan ik, blijft hij een plekje in zijn hart vrijhouden voor VVV. Zoals ik een heel grote plek vrijhoud voor Helmond Sport. Dus als VVV en Helmond Sport beide in de Eerste Divisie spelen, nodig ik hem uit om mee te gaan naar De Braak. En hij nam ons, mij en mijn maten uit Vak B, al eens mee naar De Koel, het unieke voetbalstadion in zijn geboortestad.

Het heet een derby te zijn, maar toch anders dan tegen bijvoorbeeld FC Eindhoven. Sinds 2010 werken VVV en Helmond Sport regelmatig samen. Een tijd lang deelden ze de jeugdopleiding, VVV-clubicoon John Roox stond maar liefst vier seizoenen onder de lat in Helmond en onze trainer Wil Boessen begon zijn trainerscarrière in Venlo.

En er gebeurden speciale dingen bij wedstrijden tussen Helmond Sport en VVV. Denk aan de keuze die Guus Joppen en Jeffrey Altheer moesten maken, vlak voor hun laatste wedstrijd voor Helmond Sport, terwijl ze al getekend hadden bij VVV. Want die laatste onderlinge wedstrijd was de beslissende in de nacompetitie. Ze deden niet mee. VVV’er Yannick Wildschut deed wél mee en werd na afloop door elke supporter van Helmond Sport de ‘Bernd Hölzenbein van Venlo’ genoemd. Zijn schwalbe leverde VVV een strafschop op die werd benut en promotie naar de Eredivisie opleverde.

Nu zijn de tijden anders. We hebben enkele sympathieke VVV-huurlingen in de selectie. Die hun uiterste best zullen doen om de punten in Helmond te houden. Desnoods met een schwalbe in de zestien. Geen enkele Helmond Sport-supporter die daar een punt van zal maken. Mijn overbuurman wel.

Jan Driessen