Duijvestijn ruilt ooievaar voor kat

Lance Duijvestijn (21) heeft zijn voetbalopleiding genoten in Den Haag. De stad van de ooievaar; het embleem van ADO. Nu hij uit zijn geboortestreek weg is, heeft hij niet – zoals een ooievaar – zijn vleugels uitgeslagen, maar kiest hij voor de negens levens van de Helmondse kat.

 Als zijn betaald voetballeven inderdaad nog minimaal negen voetbaljaren mag duren, heeft hij het niet verkeerd gedaan. Maar zover is het nog niet. Eerst maar eens een jaartje Helmond. Hoe kijkt hij daar tegenaan? “Fijn dat ik me minimaal een jaar in Helmond als voetballer kan laten zien en verder kan ontwikkelen”, vertelt de voormalig jeugdinternational onder 15 waarop Helmond Sport na dit seizoen nog een optie voor een extra jaar heeft.

Podium

Duijvestijn is een tweebenige aanvallende middenvelder die ook uit de voeten kan op de linkerflank en een neusje heeft voor goals. Dat hebben de oefenwedstrijden al laten zien. “Voetbal is echt mijn leven. Vanaf mijn negende heb ik de jeugd van ADO Den Haag doorlopen.” Na zijn voetbalopleiding werd zijn eerste uitstapje een jaartje Jong NEC in Nijmegen. Na dat jaartje keerde Lance (niet vernoemd naar de Amerikaanse wielrenner Lance Armstrong) terug naar de jeugd van ADO. Het uitstapje had hem goed gedaan. Als voetballer was hij gegroeid en dat liet hij wekelijks zien in de derde divisie in het belofteteam van ADO Den Haag. Als middenvelder scoorde hij 11 keer in 21 wedstrijden. Dat bleef natuurlijk niet onopgemerkt. Na dat seizoen hield hij zijn conditie op peil bij Quick Boys, met als doel om een kans te krijgen bij een BVO. Toen Helmond Sport aanklopte, was de keuze voor de gedreven middenvelder niet moeilijk.

Goedkomen

“Ik was de tweede nieuwe speler voor het seizoen 2020/2021 en kreeg een appartementje van de club in Helmond, zodat ik me alleen maar hoef te concentreren op voetbal.” Duijvestijn is voor het eerst serieus onder de vleugels van zijn ouders vandaan. “Bij NEC woonde ik met drie jongens samen, maar nu sta ik met mijn vriendin voor het eerst op eigen benen.” Ook dat is een nieuwe ervaring voor hem. Maar als hij dat met de gretigheid aanpakt zoals hij in het veld opereert, moet ook dat goed komen. Net zoals het goed gaat komen met de productiviteit, daarvan is hij overtuigd. Helmond is de laatste jaren niet echt verwend geweest met doelpunten. Het spel was vorig jaar tot aan de zestien meter goed verzorgd, maar kreeg vaak geen vervolg voor de goal van de tegenstander.

Kat

Duijvestijn kent die verhalen, maar denkt dat de huidige selectie daar zeker verandering in kan brengen. “We hebben een goede groep waar veel voetbal in zit. We moeten veel hoger kunnen eindigen dan vorig jaar.” De geboren Wateringer is blij met de ruil van de ooievaar voor de ‘dakhaas’. Helmond is de stad van de kat, de stad van de negen levens. Daar moeten ook goede jaren voor Helmond Sport tussen zitten. Aan Duijvestijn zal het niet liggen!

Tekst en foto: Jan-Willem van den Enden