Samen met Gaétan Bosiers, Arno van Keilegom en Maxime de Bie rijdt Alec van Hoorenbeeck meerdere dagen per week op en neer tussen Mechelen en Helmond. Niet omdat die steden een jumelage hebben, een stedenband, want daar wist hij niet van. “Dat is voor het eerst dat ik ervan hoor.” Uiteraard wist hij wel van het samenwerkingsverband tussen KV Mechelen en Helmond Sport. In goed overleg is besloten de vier jonge Mechelse talenten dit seizoen bij Helmond Sport te stallen.
De overstap naar Helmond Sport was even wennen. “In Nederland wordt meer met de bal getraind. In België moesten we veel duurlopen en gaat het meer fysiek.” Van fysiek weet hij veel want hij haalde zijn bachelor voor kinesie (fysiotherapie). Toen hij bezig was met zijn master werd de combinatie studeren en voetballen te veel van het goede en koos hij voor het voetbal.
Van Hoorenbeeck heeft geleerd achterin zo min mogelijk risico te nemen. “Ik denk dat ik niet echt een vuile speler ben, maar als er een fout moet worden gemaakt dan zal ik die wel maken. Je moet niet altijd mooi willen voetballen. Als die bal in de ‘baklijn’ (strafschopgebied, red.) valt dan moet ie gewoon weggewerkt worden. Geen risico pakken.”
Als speler van onder de elf was Van Hoorenbeeck linksbuiten. Toen hij rond zijn zestiende jaar een groeispurt doormaakte en in korte tijd 30 centimeter groeide, werd hij getransformeerd tot achterhoedespeler. Topverdedigers als Sergio Ramos en Jan Vertonghen zijn voorbeelden waar hij zich graag aan spiegelt.
Hoogtepunt in zijn carrière was het meemaken van de bekerfinale in 2019, KV Mechelen tegen KAA Gent in het Heizelstadion, dat gevuld was met 50.000 mensen. “Ik zat weliswaar op de bank, maar dat we die konden winnen en dan het feest daarna … Terug met de bus op de Grote Markt die helemaal vol stond met misschien wel 10.000 mensen, gewoon fantastisch!”
Kakkers
Supporters van KV Mechelen hebben de bijnaam ‘Kakkers’. Als hem gevraagd wordt waar die naam vandaan komt, wil Van Hoorenbeeck eerst weten wat de bijnaam van de Helmond Sport-supporters is. Maar ja, die hebben geen bijnaam. Wél ne grauwte smoel en ginne skrik! Dan vertelt hij: “Vroeger toen de clubs werden opgestart stonden ze in de rij om hun stamnummer op te halen (een uniek identificatienummer dat in België verplicht is, red.). Op een gegeven moment moest degene van KV Mechelen naar het toilet. Omdat ie is gaan kakken komt ie in de rij terug áchter andere clubs, ook achter concurrent Racing Mechelen. Zodoende heeft Racing Mechelen nu stamnummer 24 en KV Mechelen stamnummer 25. Zo heb ik het gehoord. Maar of het de waarheid is, dat betwijfel ik!”
Voorlopig speelt Helmond Sport door het coronavirus zonder publiek en daar baalt hij van. Zeker toen hij in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur de openingstreffer scoorde. “Met publiek erbij was het stadion helemaal ontploft en dan was er nog meer euforie geweest.”
Het Helmondse dialect is voor Van Hoorenbeeck nog onbekend, maar hij verstaat zijn medespelers prima. ”Andersom is het wel lastig, want wij gebruiken woorden van het Frans. Toen we in het begin zeiden “Allé maat, ҫa va?”, wisten sommigen niet wat we bedoelden.”
Het doet geen afbreuk aan de teamgeest, aldus Van Hoorenbeeck, die als sterk punt van de huidige selectie de groepsvorming noemt. “We vormen met zijn allen een goed geheel, ook in de moeilijke periode.” Hij verwacht dat Helmond Sport richting de middenmoot zal gaan. “We hebben de kwaliteit om te counteren met veel lopende mensen. In de eindfase moeten we iets rustiger zijn en meer de juiste keuzes maken.”
Als we hem tot slot toewensen dat Helmond Sport nog veel doelpunten mag gaan maken, reageert hij als een echte verdediger: “En dat we achter de nul houden!”
Jan Driessen