Als kat voor de leeuwen gegooid

In een van haar eerste wedstrijden als mascotte Loewy the Cat werd Joni Hermens meteen voor de leeuwen gegooid. “De play-off thuis tegen Eindhoven zo’n elf jaar geleden werd mijn  vuurdoop en de belangrijkste wedstrijd tot nu toe.” Maar  een Helmondse kat heeft negen levens. Loewy en Joni zijn nog springlevend.

“Toen ik als 18-jarige studente marketing stage liep bij Helmond Sport werd ik gevraagd om een keer het pak van mascotte Loewy the Cat aan te trekken. Ik vond het meteen leuk. Ik had ervaring als entertainment-medewerker op een camping en was meteen enthousiast.” Joni en Helmond Sport bleek een goede combinatie te zijn. Ze werd vrijwilliger bij de jeugdopleiding en groeide al snel door als de vaste Loewy.

Houdbaarheid

Hoe het is om in zo’n pak te zitten? “Warm en je houdt het maar een kwartier vol. Als ik de kattenkop opzet, heb ik beperkt zicht en wordt ademen er ook niet gemakkelijker op. Om maar niet te spreken over de warmte in zo’n dik pak. In de winter houd je het natuurlijk langer vol dan in de zomerdag.” Dat de ‘houdbaarheid’ beperkt is, heeft Joni aan den lijve ondervonden. “Op een gegeven moment bleef een jongen maar high fives vragen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar ik raakte hem niet kwijt. Uiteindelijk lukte het, maar na het afzetten van de kattenkop zag het even zwart voor de ogen. Je moet dit met tweeën doen. De andere moet de zaak in de gaten houden als het te lang duurt of uit de hand dreigt te lopen. Maar aan Marion Stax, die me begeleidt en me in mijn pak hijst, heb ik een goed maatje.”

Binding

Elke thuiswedstrijd loopt Loewy samen met de spelers en scheidrechter het veld op. Of ze verandert als ze het pak aantrekt?  “Niet echt. Ik ben spontaan van nature en doe lekker mijn ding.” Toch heeft ze een eigen stijl. “Als ik een keer niet kan en een ander kruipt in het pak, merken sommigen dat. Met name de vaste supporters van vak O.” Loewy is een ambassadeur en moet zorgen voor binding.  “Dat zou misschien meer uitgemelkt mogen worden. We zijn weleens naar een kinderfeestje geweest en bijvoorbeeld bij het officieel starten van SV De Braak. Maar Helmond Sport is een kleine vereniging. We kunnen niet zoals Phoxy van PSV overal verschijnen.”

Poeslief

Joni heeft haar hartje verloren aan Loewy . “Ik doe het nu al zo’n elf jaar en wil het de komende jaren graag blijven doen.” Ze heeft als Loewy een kattenkop op, maar ze is verre van een kattenkop. Poeslief loopt ze elke thuiswedstrijd het veld op, spint met de spelers en de scheidsrechter, gaat na een kwartier keurig terug naar haar mandje en verandert in Joni, die fanatiek Helmond Sport aanmoedigt.   


Jan-Willem van den Enden