Avonturier Loukili geniet in Letland

Van Helmond (90.000 inwoners) naar de Letse hoofdstad Riga (600.000 inwoners) is een flinke stap. Een stap die past bij Karim Loukili. De 24-jarige in Den Haag geboren Marokkaanse Nederlander wil grote stappen in Voetballand zetten. Helmond was een tussenfase, maar waar staat hij nu en hoe gaat het met hem bij Riga FC, de landskampioen van vorig jaar?

In zijn auto na de training vertelt Karim telefonisch dat hij lekker in zijn vel zit. “Het gaat goed in Letland. Na mijn transfer werd ik meteen in de ploeg opgenomen. In Letland heb je in verband met strenge winters een gebroken competitie. Ik kon meteen aan de bak en viel met mijn neus in de boter. Riga FC is de laatste drie jaren landskampioen en mocht deelnemen aan de voorrondes van de Conference League. Ik heb dus mijn Europees debuut gemaakt.” Een reuzenstap van de Keuken Kampioen Divisie naar Europees voetbal. Karim filosofeert: “Dat is niet voor iedere speler weggelegd. In Nederland moet je dan spelen bij Feyenoord, AZ of bijvoorbeeld FC Utrecht.”

Win-win

Toch zag het er in mei/juni nog niet zo rooskleurig uit. Karim was een jaar eerder naar Helmond Sport gekomen met het idee om daarna alsnog de overstap naar de Eredivisie te maken. In zijn tienerjaren werd zijn talent snel opgemerkt en kwam hij via Jong ADO bij Jong FC Utrecht terecht. Hij haalde het Nederlands elftal onder 18, maar blessures blokkeerden zijn doorbraak. Via voetbalavonturen bij clubs in Nederland, Marokko en Duitsland werd hij op win-winbasis bij Helmond Sport binnengehaald. De club wist van zijn ambitie en maakte er graag gebruik van. Karim had een goed jaar en wachtte op Eredivisieclubs. Maar toen de belangstelling op zich liet wachten en Riga een concreet en goed bod deed, was de voorhoedespeler zo om. Winst voor Karim en winst voor Helmond Sport, dat opeens transfergeld werd aangeboden.

Focus

Zijn focus is ondertussen bijgesteld. De Eredivisie is even uit zijn hoofd gezet. Maar er zijn meer wegen die naar Rome leiden en in zijn geval misschien naar Moskou. “Met de Letse competitie zit je dicht tegen Rusland aan. Ook een voetballand dat zich graag Europees manifesteert en spelers goed betaalt. Het wordt dus zaak om de goede lijn door te trekken.” Hij is daar druk mee bezig en maakt zijn minuten in het eerste elftal in een stadion met gemiddeld 6.000 toeschouwers “Het niveau is heel behoorlijk. Je kunt Riga FC vergelijken met de toppers uit de Keuken Kampioen Divisie zoals (voorheen) Cambuur, Almere en Volendam.” Een goed niveau om je door te ontwikkelen …

Tatoeage

Net als Helmond Sport heeft Riga FC een fanatieke supporterskern. Vorig jaar wilde iemand in Helmond een tatoeage plaatsen als Karim 15 goals zou maken. Zou dat in Riga ook kunnen gebeuren? Karim lacht: “Ik ben pas drie maanden hier. Ik heb er nog niets van gehoord, maar je weet maar nooit!”

Jan-Willem van den Enden