Balverliefd

Of het nu een leren -, ijzeren –  of een carnavalsbal is, dat maakt Leo de Bruyn (73) niet uit. Ze zijn ‘m alle drie even lief. Helmond Sport, petanque of carnaval passen allemaal bij de man die hartstocht, vasthoudendheid en trouw hoog in het vaandel heeft staan.   

Als kind uit een gezin gezegend met veel jongens uit de Jan Stevensstraat, lag een voetbalopvoeding voor de hand. Terwijl oudere broers voor HVV kozen, probeerde een toekomstige zwager vader om te praten. ‘Je stuurt die jongen toch niet naar HVV. Dan moet hij over het spoor en het kanaal. Veel te gevaarlijk.’ Toch ging de toekomstige zwager met Helmondia ’55 bloed niet met hem aan de haal. Vader stuurde Leo naar MULO.

Record

‘MULO was mijn eerste grote liefde.’ Lang mocht de voetbalpret niet duren. Een vergroeiing in een knie betekende al snel het einde van zijn voetbalcarrière, maar deed niets af aan zijn liefde voor het spelletje. Hij bleef de thuiswedstrijden van MULO en Helmondia ’55 trouw bezoeken. ‘Ik ben na de fusie tussen MULO en Helmondia ’55 overgestapt naar SV De Braak, maar door corona zijn dat nog niet veel bezoeken geweest.’ Leo komt terug op de beginjaren zestig; de periode van zijn eerste voetbalschreden. ‘Toen telde Helmond twee betaalde voetbalverenigingen (HVV en Helmondia ’55) en vlak de toenmalige veldhandbalvereniging Swift ook niet uit. Die telde regelmatig 2500 bezoekers. Nu we het toch over cijfers hebben. In het seizoen 1964-1965 kon Helmondia ’55 via de nacompetitie promoveren van de tweede naar de eerste divisie. Helaas werd de beslissende wedstrijd op De Braak voor 14.000 toeschouwers – er waren veel tribunes bijgeplaatst – tegen D.F.C. uit Dordrecht met 3-0 verloren. Het verdwijnen van HVV uit het betaald voetbal kwam Helmond Sport goed uit. Diverse goede spelers van HVV zoals Len van den Boogaard, Henk Peters, Theo Spierings en Gerry van Berlo maakten de overstap naar de enige overgebleven betaalde Helmondse voetbalvereniging en zorgden ervoor dat Helmond Sport met een gedegen team een doorstart kon maken.’

Carnaval

‘Ik heb Helmond Sport altijd gevolgd. Meestal via een seizoenkaart.’ Wat Leo ook volgt, is carnaval. ‘Ik ben een enthousiaste carnavalsvierder. De kaartjes voor de komende Keiebijters activiteiten heb ik al binnen, maar ik ben bang dat corona roet in het eten gaat gooien.’ Wellicht dat het carnavalsschilderij van vier enthousiaste kleurrijke dames in zijn keuken enige compensatie kan bieden.

Littie of Littienie

Als het niet meer met de voeten kan, moet ik het maar met de handen doen, moet Leo, in de jaren tachtig gedacht hebben toen hij zich op petanque stortte. Eerst bij HMHC, maar al snel bij Littie of Littinie. De club begon op de St.Jozefschool onder de rook van de Jozefkerk. Al snel werd hij voorzitter, wedstrijdleider en schreef hij het clubblad. Leo weet van aanpakken. Ook richting gemeente kon hij zich als een terriër gedragen. Dat ze een mooi complex op de Braak hebben mag voor een groot deel op conto van zijn vasthoudendheid richting gemeente geschreven worden. Maar, bescheiden als hij is, bagatelliseert hij zijn inbreng.