Big Brother

Een stukje geschiedenis in De Koel: voor het eerst in 18 jaar (!) verloor Helmond Sport daar niet van VVV-Venlo. Oké, het bleef bij een mager puntje, maar eigenlijk hadden we zelfs méér verdiend. Een prima start dus voor onze nieuwe hoofdtrainer Bob Peeters.

Het was echter vooral het spektakel rondóm het stadion dat voor gespreksstof zorgde. Zeker aan Limburgse zijde, maar ook wij kregen op voorhand een ‘verplichte buscombi’ opgelegd. Met het sluiten van het Venlose supporterscafé liet de lokale driehoek weten dat het menens was. Blijkbaar wachtte ons eenmaal over de provinciegrens grote gevaren.

Dat bleek wel toen we ergens op een landweggetje, enkele tuinderskassen op de achtergrond, tot stoppen werden gemaand. Rumoer bij het stadion en dus was het wachten geblazen. De spanning werd zo al lekker opgebouwd. Wat een spektakel!

De kers op de taart, althans voor mij, was toen iemand riep: ‘Hey, daar vliegt een drone!’ En inderdaad, een drone, die ons tot aan het uitvak zou blijven volgen en daar vervolgens boven bleef hangen, zijn rode lichtjes afwisselend met de flitsen voor de camerabeelden.

Het oogde allemaal wat dystopisch, een Chinese surveillancestaat ineens zo dichtbij. Een wrange voorbode voor wat ons wellicht nog te wachten staat. In de ontembare drang het oncontroleerbare te controleren, schuwt bestuurlijk Nederland tenslotte geen enkel middel. Dat bleek in Venlo wel.

Over niet zo’n lange tijd heeft Helmond Sport het nieuwste en wellicht ook modernste stadion van Nederland. Ongetwijfeld wordt nu besproken wat daarin allemaal mogelijk is. Maar alsjeblieft, laat de politie daar zoveel mogelijk buiten. Maak van De Braak 2.0 eenzelfde sfeervol, authentiek en vooral ook menselijk stadion zoals nu. En bewaar de technische foefjes maar voor ergens over de provinciegrens. In Venlo bijvoorbeeld.

Maarten Driessen