Bob Peeters wil Helmondse mentaliteit op het veld zien

Na het ontslag van Sven Swinnen is het lange tijd de vraag wie de nieuwe trainer van Helmond Sport wordt. Na een (korte) interim-periode van Tim Bakens komt er dan eindelijk witte rook uit de schoorsteen. Bob Peeters mag zich tot het einde van het seizoen hoofdtrainer noemen van de huidige nummer 17 van de Keuken Kampioen Divisie. Peeters heeft in het restant van de competitie een duidelijk doel voor ogen: hij wil bouwen aan een Helmond Sport dat voetbal speelt waar de achterban zich mee kan identificeren.

Peeters is geen onbekende in de wondere wereld van het betaald voetbal. Zo speelde hij voor Lierse, Genk, Roda, Vitesse en Millwall. Als trainer deed hij eveneens ervaring op in België, Engeland en Nederland. Na binnenlandse avonturen bij Cercle Brugge, Gent en Waasland-Beveren kiest Peeters voor het een klus bij Charlton Athletic. Nadien strijkt hij weer neer in Vlaanderen, waar hij Lokeren en Westerlo traint. Afgelopen seizoen maakt Peeters zijn debuut als trainer in Nederland, waar hij bij Top Oss aan de slag gaat. Het avontuur bij die club blijft beperkt tot één seizoen.

Druk erop

Het is voor een trainer verre van ideaal om in te stappen bij een club die al midden in het seizoen zit. Toch is deze ervaring voor Peeters niet nieuw. “In België heb ik een aantal keer het seizoen afgemaakt nadat een trainer ontslagen is. De druk staat er dan meteen vol op, omdat er direct resultaten moeten volgen. Hoe, dat maakt niet uit.”.

Die druk heeft Peeters op het tweede niveau in Nederland in iets mindere mate: “De KKD is een gesloten competitie: je kunt niet degraderen. Dat neemt de druk iets weg, waardoor je echt toe kan werken aan een goede speelwijze. Die spelopvatting moeten we uiteindelijk koppelen aan rendement. Ik ben erop gebrand mooie resultaten te behalen in het restant van het seizoen.”

Mouwen opstropen

Het is voor Peeters een bewuste keuze om te tekenenen tot het einde van het seizoen. De oefenmeester wil enerzijds resultaten neerzetten en anderzijds een speelwijze creëren waar de Helmonders zich mee kunnen identificeren. “De mouwen opstropen en met maximale inzet spelen moet de basis zijn.”

“Als je een huis bouwt, begin je met de fundering. Dat is met een elftal net zo: je start vanuit een goed georganiseerde defensie en pas als die goed staat, ga je nadenken over je aanvalsspel. Op het moment van dit interview heeft Peeters pas een aantal dagen op het trainingsveld gestaan. “Wat ik toe nu toe gezien heb bevalt me; toch zal het de nodige weken duren voordat de speelwijze die ik voor ogen heb er is ingeslepen”, tempert hij de verwachtingen enigszins.

Lange termijn

Hoewel Peeters’ contract niet doorloopt aan het einde van het seizoen, kijkt hij al voorzichtig naar de langere termijn. Hij wil in de aankomende vijf maanden een goede indruk maken, zodat de club langer met hem door wil. Dat moet hij vooralsnog doen met een selectie niet door hem (en Streppel) is samengesteld. “Dat is iets waar je geen invloed op hebt en daar moet je je dan ook niet druk om maken. Door me nu te bewijzen, kan ik daar met het oog op aankomend seizoen wel iets in gaan betekenen.”

Waar Peeters wel zijn invloed op heeft is de klik met de Helmondse achterban. Hij is naar eigen zeggen erg begaan met het lot van de supporters. “Als je de waardering krijgt van de fans op de tribune, ga je simpelweg met een grotere glimlach naar je werk toe. Het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze er achter blijven staan.”

Roemeen gevonden

Peeters is in België niet alleen bekend vanwege zijn voetbal- en trainerscarrière. Zo schuift hij met enige regelmaat aan als analist bij Playsports, waar hij verslag doet van wedstrijden uit de Premier League.

Peeters maakt zijn echte ’tv-doorbraak’ door tijdens het EK van 2000. Namens VTR wordt hij het land in gestuurd, om allerlei amicale items te maken. Wie op YouTube zoekt op Bob Peeters Euro 2000 (een aanrader als je nog niet bekend bent met dit fragment) stuit op een filmpje waarin de hilarische zoektocht naar een Roemeen in beeld gebracht wordt. “Ik krijg zelfs anno 2022 nog altijd de vraag of ik eindelijk een Roemeen heb gevonden”, zegt de goedlachse Belg.

In Helmond ontkomt hij ook niet aan deze vraag. “In 2020 zat ik bij tv-opnames. Nadien was er een fotomoment waarop een vader en zoon naar me toe kwamen met de vraag of ze een kiekje met me mochten schieten. Na afloop zei de oudste van de twee: nu kun je eindelijk zeggen dat je met twee Roemenen op de foto staat.” Ja, Bob Peeters heeft – ruim 20 jaar te laat – dan eindelijk zijn Roemeen gevonden.

door Bram van Leuken