Boyd Reith dendert door

Hij kwam vorig jaar als grote onbekende binnen, maar inmiddels heeft Boyd Reith naam gemaakt in Helmond. De explosieve, graag opkomende rechtsback is zonder enige twijfel een van de meest opvallende spelers van de afgelopen twee seizoenen. Rond de Toss sprak met de man die aan zijn laatste half jaar Helmond Sport bezig is.

Het gaat allemaal erg snel voor de geboren Rotterdammer, die in 2019 van het Varkenoord van Feyenoord verhuisde naar Het Kasteel van Sparta. Bij Sparta speelde hij in het seizoen 2019/2020 in het beloftenelftal, dat uitkomt in de tweede divisie.

Reith komt bij Sparta niet in aanmerking voor het eerste elftal: “Sparta is een club die elk jaar weer z’n stinkende best moet doen om zich te handhaven. Zij gebruiken liever ervaren jongens dan jeugdspelers.” Reith mocht op amateurbasis bij Jong Sparta blijven spelen, maar zag dat zelf niet zitten. “Ik miste perspectief en daarnaast was de tweede divisie niet het niveau waarop ik nog veel stappen te zetten had. Het leek me dan verstandiger om het één niveautje hoger te proberen.”

En inderdaad: als je ziet hoe makkelijk Reith – ondanks dat dit pas zijn tweede seizoen is – mee voetbalt, moet je concluderen dat hij er verstandig aan gedaan heeft voor Helmond Sport te kiezen.

Rugnummer

Vlak voor het seizoen 2020/2021 begint, tekent Reith een contract voor één seizoen met een optie op het tweede seizoen. Zonder dat je hem ook maar een minuut aan het werk gezien hebt, valt al iets op: zijn rugnummer. Waar de meeste backs met een laag nummer spelen zoals 2 of 5, pronkt op de rug van Reith nummer 44. “Ik kon kiezen uit een aantal weinig aansprekende rugnummers. Ik heb toen bewust gekozen voor nummer 44.” Vaak zie je dat in zo’n geval een nummer een speciale betekenis heeft en dat is in het geval van Reith niet anders: “Het is een eerbetoon aan mijn oom, die vroeger altijd bij mijn wedstrijd kwam kijken en waarmee ik erg close was. Hij overleed kort voor ik bij Helmond tekende en ‘44 was zijn geboortejaar.”

Tweede seizoenshelft

Ondanks dat de selecties van het huidige seizoen en van vorig seizoen flink verschillen, is Reith nog altijd speler van Helmond Sport. De verwachtingen waren na het succesvolle vorige seizoen hooggespannen, maar dat valt toch tegen als je halverwege naar de stand kijkt. Reith relativeert: “We hebben veel te maken gehad met blessures, waardoor we veel hebben moeten rouleren. Dat gaat ten koste van de automatismen in het elftal.” Niet alleen speelde hij dit seizoen al naast drie verschillende rechter centrale verdedigers, ook heeft hij zijn vertrouwde positie van rechtsback al eens moeten verlaten. “Het is te hopen dat we de boel fit kunnen houden in de tweede seizoenshelft. Dan gaan die punten echt wel komen.“

Reith ziet overeenkomsten met het vorige seizoen: “Vorig jaar duurde het ook even voor we op gang kwamen. Onze beste wedstrijden speelden we na de winterstop. Ik ben ervan overtuigd dat we dat na de winterstop weer kunnen.“

Toekomst

Zoals gezegd is Reith bezig aan zijn laatste half jaar Helmond Sport. De club wilde graag door met hem, maar Reith sloeg het contractaanbod af. “Ik ben Helmond Sport enorm dankbaar voor het platform dat ze mij geboden hebben om mezelf te kunnen ontwikkelen. Ik denk dat het nu tijd is voor een stap. Met mijn leeftijd (22) ben je ook geen talent meer, dan moet je het gewoon laten zien.“

Reith weegt zijn woorden als hem gevraagd wordt hoe groot de kans is dat hij op 1 februari nog speler van Helmond Sport is: “Ik heb aangegeven dit seizoen bij Helmond Sport af te willen maken, maar je weet nooit hoe het loopt in de voetballerij.” Dat er clubs geïnteresseerd zijn, staat buiten kijf, maar tot op heden zijn die clubs nog niet concreet.

Waar de toekomst van Reith ligt, is op dit moment nog lastig: “Ik ga voor het hoogst haalbare. Ik denk zelf dat ik het niveau van de Eredivisie aan kan, maar als het hoogst haalbare na Helmond Sport de top van de KKD is, dan is dat zo.” Verder kijken dan dat doet Reith nog niet. “Waar m’n plafond uiteindelijk ligt is lastig te zeggen. Ik wil het maximale uit mijn carrière halen. Ik realiseer me dat het allemaal heel snel kan gaan.”

Dat het snel kan gaan bewijzen onder andere Denzel Dumfries en Marten de Roon. “Zij speelden ook ooit bij Sparta en laten het inmiddels zien op Champions League niveau. Het kan natuurlijk zo zijn dat dit voor mij niet is weggelegd, als ik mezelf achteraf maar niet kan verwijten dat ik er niet het maximale uitgehaald heb.”

Waar het schip uiteindelijk ook gaat stranden voor Reith, wij kunnen in ieder geval nog eventjes genieten van hoe hij elke linksbuiten een vervelende avond bezorgt.