Chacon weet wat promoveren is

Als iemand binnen de selectie van Helmond sport weet wat promoveren inhoudt, is het Michael Chacon wel. Liefst tweemaal maakte de verdedigende middenvelder zo’n succes mee. Met respectievelijk Emmen en Excelsior promoveerde hij van de Keuken Kampioen Divisie naar de eredivisie. Laten we hopen voor Chacon, en voor de rest van de selectie, dat het een succesvol drieluik mag worden. 

Geboren in Colombia verhuisde hij op zesjarige leeftijd met zijn moeder naar Emmen. Het moet voor de jongen een aardige omschakeling geweest zijn. Gelukkig is voetbal een mondiale sport en werd de jonge Michael ingeschreven bij het lokale DZOH.

Paspoort

Chacons talent werd snel ontdekt. Via Emmen en Heerenveen zette hij grote stappen naar het betaalde voetbal. Ondertussen kreeg hij een Nederlands paspoort en was de weg vrij naar de diverse nationale jeugdselecties waar hij samen speelde met mannen als Memphis Depay, Jean-Paul Boëtius en Terence Kongolo. Met het EK onder 17 ongetwijfeld als kers op de taart. Na een uitstapje van Heerenveen naar FC Dordrecht keerde hij terug naar de woonplaats van zijn moeder: Emmen.

Eerste promotie

In die plaats begon de victorie. “Het was een selectie waarvan de jongens elkaar al heel lang kenden en waarvan sommigen ervaringen hadden opgedaan bij Groningen. Er was een prima teamgeest. Dat laatste maakte Emmen sterk. Vergeleken met Emmen moet hier de teamgeest nog groeien. De jongens komen van heinde en verre en de opgelopen averij tot nu bevordert de groei van de teamgeest natuurlijk niet.”

Achterom kijken heeft geen zin. Chacon kijkt liever vooruit. “We moeten niet naar de ranglijst kijken, maar knokken voor elk punt. Er is genoeg potentie. We moeten over een dood punt heen.” Emmen en Helmond hebben meer dingen gemeenschappelijk. “De bezetting van het stadion in Emmen was in mindere jaren te vergelijken met die van Helmond Sport nu. Nu is het meestal volle bak.”

Tweede promotie

“Bij Emmen in de eredivisie kwam ik in beeld bij Atlético Nacional in Colombia, zeg maar het Ajax van Colombia. We haalden de play-offs, maar de wedstrijd daarna werden we uitgeschakeld. Een hoop gedoe natuurlijk. Er kwam een nieuwe coach die zijn eigen spelers aantrok en een hoop bestaande spelers overbodig maakte. Dat betekende het einde van een kort avontuur.”

De volgende episode van het succesverhaal diende zich alweer aan. Terug in Nederland kwam hij vorig seizoen op de loonlijst van Excelsior Rotterdam terecht waar oud-Helmond Sportkeeper Stijn van Gassel onder de lat staat. “Een sterke selectie waar talenten tot wasdom kwamen en wederom promotie.”

Helmond Sport

Na Excelsior kwam Helmond Sport in beeld. “Ze hadden een goed verhaal en Stijn van Gassel was lovend over de club.” Over de streep getrokken, tekende hij voor drie jaar.  “Mijn toekomst ligt voorlopig hier. Het team moet steviger op de rit worden gezet, net zoals mijn privésituatie. Ik woon zolang in een hotel, terwijl mijn vrouw en kind tijdelijk bij familie wonen. Niet ideaal, maar het is even niet anders.”

Als we voorzichtig  de succescurve van Chacon doortrekken, zou promotie niet ondenkbaar mogen zijn. We houden ons maar vast aan oude Nederlandse gezegden zoals alle goede dingen in drie en driemaal is scheeprecht!

Jan-Willem van den Enden