David Mistrafović knokt voor zijn kansen

Hij was in de zomer een van de vele nieuwe aanwinsten van onze club. De toen nog totaal onbekende David Mistrafović verruilt FC Luzern voor een verhaal in Noord-Brabant. De controlerende middenvelder ligt tot medio 2025 vast aan de Bakelsedijk, waar hij hard moet werken om aan speeltijd te komen. Rond de Toss spreekt hem in aanloop naar het treffen met MVV.

De Zwitserse jeugdinternational heeft Bosnische en Kroatische roots. De val van het communistische Joegoslavië tussen 1989 en 1992 is de aanleiding voor de ouders van Mistrafović om te vluchten. Het paar strijkt uiteindelijk in Zwitserland neer, waar in 2001 zoon David geboren wordt.

Foutje Wikipedia

David Mistrafović wordt geboren in Emmen, een klein dorpje in de gemeente Luzern. Zo leer je nog eens wat: Emmen is niet alleen een stad in Nederland, maar dus ook een dorpje in Zwitserland. Hij zet op 5-jarige leeftijd zijn eerste stappen als voetballer op het veld van SC Emmen. “Op mijn Wikipedia-pagina staat dat verkeerd. Daar staat dat ik in de jeugd van FC Emmen heb gespeeld”, vertelt Mistrafović. Na vijf jaar bij SC Emmen, komt FC Luzern, de lokale profclub, op het pad van Mistrafović.

Drama seizoen

Bij FC Luzern doorloopt Mistrafović de gehele jeugdopleiding. Op z’n 18e maakt hij de stap naar het eerste elftal aldaar, waar hij in het seizoen 2019/2020 zestien wedstrijden speelt. In het belang van de Zwitser wordt hij verhuurd aan SC Kriens, dat één niveau lager speelt.

Bij de eerstedivisionist speelt Mistrafović nagenoeg alles. “Het eerste seizoen bij Kriens was een goed seizoen. Ik speelde heel goed, was belangrijk en het team draaide gewoon lekker. Ik had gedacht en gehoopt dat ik na dat sterkte seizoen terug zou keren bij Luzern.”

Het tegendeel is waar, want ondanks het succes van het eerste seizoen, wordt de middenvelder ook in het seizoen 2021/2022 verhuurd aan Kriens. Het weerzien verloopt niet naar behoren, want het tweede seizoen verloopt dramatisch voor zowel Kriens als Mistrafović: “Vanwege het succes van het vorige seizoen, vertrekt een karrevracht aan spelers en daarnaast staat een nieuwe trainer aan het roer. Wat volgt is een dramatisch seizoen. Ik heb toen voor mezelf bepaald dat ik hoe dan ook weg wilde aan het einde van de voetbaljaargang. Waar naartoe maakte me niet uit.”

Goede mentaliteit

De gebeden van Mistrafović worden verhoord, want aan het einde van het vorige seizoen meldt Helmond Sport zich voor zijn diensten. “Via mijn zaakwaarnemer werd ik in contact gebracht met Helmond Sport. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen de club nog niet kende. Ze presenteerden me een plan met het team, maar ook voor mezelf. Het zag er allemaal erg professioneel uit. Ik was direct onder de indruk.”

Eenmaal in Helmond speelt Mistrafović de nodige wedstrijden in de voorbereiding. Als de competitie begint, moet hij het doen met een plek op de bank. “Dat was wel even een flinke tegenvaller inderdaad. Ik heb natuurlijk niet huis en haard verlaten om op de bank te gaan zitten. Het meest vervelende vind ik nog dat de trainer me nooit precies uit heeft kunnen leggen waarom ik niet speelde. Hij bleef herhalen dat mijn kans wel zou komen.”

Die kans komt uiteindelijk, maar niet onder Swinnen. Pas sinds de komst van Bob Peeters komt Mistrafović meer in de plannen voor. Zo maakt hij tegen VVV zijn basisdebuut. In de wedstrijden daarna (met uitzondering van NAC thuis) staat Mistrafović steevast in de basis.

Sinds de komst van Lucas Vankerkhoven moet de Zwitser het weer doen met invalbeurten. “De trainer heeft me uitgelegd dat hij liever met een kleine lichtvoetige speler op mijn positie speelt. Ik moet het accepteren en hard blijven werken op de trainingen en knokken voor m’n kansen. Ik weet wat ik kan en heb een goede mentaliteit, dus dat komt wel goed.”

Mistrafović heeft nog een extra motivatie om een basisplek terug te winnen: zijn ouders. Op dagelijkse basis heeft hij contact met ze, net als met een aantal andere dierbaren in Zwitserland. Ze zijn dit seizoen al verschillende malen op De Braak geweest om te kijken, maar telkens speelde Mistrafović niet. “Ik vind het vervelend voor m’n ouders als ze helemaal hierheen komen en mij dan niet in actie zien. Alleen daarom al ga ik extra mijn best doen om weer een vaste waarde in het elftal te worden.”