‘De Champions League winnen, natuurlijk!’

Tarik Essakkati komt uit een voetbalrijke familie. Zijn oom Faiz Essakkati runt een succesvolle voetbalschool in Helmond, neef Mo Essakkati speelt bij de jeugd van VVV-Venlo en neef Wassim Essanoussi heeft daar zelfs al zijn debuut gemaakt. En zelf is Tarik sinds kort ook officieel profvoetballer, na zijn eerste minuten in de hoofdmacht van Helmond Sport. “Het zit in de familie. Maar belangrijk was ook het pleintje ‘Street’ in de Bloemenbuurt in Helmond-Oost. Daar heb ik heel wat uurtjes gevoetbald. En met goede spelers! De meeste van die jongens zijn goed terechtgekomen.”

Na de basisschool mocht Tarik instromen bij de Helmond Sport Academy. Hij combineert de havo op de Knippenberg met een voetbalopleiding. “We hebben een goede selectie, van wie de meesten na elk seizoen doorgestroomd zijn. Nu naar U-16 en volgend seizoen U-18.”

Een hechte groep spelers die dit jaar kampioen is geworden en waarbij Tarik 21 keer succesvol het vijandelijk net wist te vinden. “Omdat we nieuw zijn, beginnen we in een lagere klasse en dus tegen wat mindere tegenstanders. Toch hebben we genoeg potentie. Een gerenommeerde tegenstander als ADO hebben we dit seizoen ook verslagen.”

Op de deur kloppen

De 16-jarige linksbuiten omschrijft zichzelf als iemand die met de bal aan de voet graag dreiging veroorzaakt in de 16-meter van de tegenstander. Bij de jeugd kan dat. Sinds enkele maanden mag het talent meetrainen met het eerste van Helmond Sport. Hij ervaart dat alles sneller gaat en dat het niet meevalt om met de bal aan de voet richting vijandelijk doel te gaan als robuuste spelers je de pas afsnijden. Mooie leerprocessen voor de jongeling.

“Ik mag één keer in de week meetrainen met het eerste. Dat kan ik combineren met school, het eerste traint ’s morgens. Volgend seizoen zou dat meer moeten worden.” Zijn trainer Marc van de Ven schuift aan. “Tarik ontwikkelt zich goed en begint langzaam maar zeker op de deur van het eerste te kloppen. Dat zien andere jeugdspelers ook en die willen die stap ook maken.” Hoe ziet Van de Ven de toekomst van zijn spelers? “Er zijn er zeker een paar die op termijn de stap naar het eerste kunnen zetten, met Tarik voorop.”

Debuut

Ook Tarik wil net als zijn neven de stap zetten naar het betaald voetbal en heeft er veel voor over, maar waakt voor overconcentratie. Als je hem vraagt wie zijn voorbeeld is, trekt hij nonchalant zijn schouders op en vertelt dat hij die niet heeft. “Ik volg het voetbal niet overdreven veel. Ik hoef niet elke wedstrijd op tv te zien. Ik zit liever met mijn moeder en mijn broer op de bank te keuvelen of ga met mijn vrienden om. Familie en vrienden zijn belangrijk voor me.”

Maar zijn debuut pakte hij dus wél al mee. In een wedstrijd waarin het toch al niet op kan voor Helmond Sport – NAC Breda wordt thuis met maar liefst 4-0 verslagen – heeft trainer Sven Swinnen nog een extra voor de aanwezige supporters in petto. Helmond Sport staat comfortabel voor en trainer Swinnen gunt Tarik, die voor het eerst bij de wedstrijdselectie zit en de jongste Helmond Sport-debutant ooit is, op het eind van de wedstrijd enkele speelminuten. De gretige Tarik geeft meteen zijn visitekaartje af met een vlammend schot op goal dat net geen doel treft. Dat smaakt naar meer!

Jan-Willem van den Enden