De echte Peter van Ooijen gaat nog opstaan

Hij is in de afgelopen zomer één van de grote namen die Helmond Sport aantrekt. Met ruim 200 wedstrijden ervaring in het betaald voetbal is Peter van Ooijen een van de spelers die Helmond Sport verder moet brengen in het najagen van de hoge ambities. De technisch begaafde middenvelder annex vleugelspeler tekent in de voorbereiding op het huidige seizoen een contract tot de zomer van 2024, met de optie op een extra seizoen.

Van Ooijen doorloopt de gehele jeugdopleiding van PSV, nadat hij zijn eerste stapjes zet op de velden van OJC Rosmalen en FC Den Bosch. In Eindhoven speelt Van Ooijen in alle jeugdelftallen alvorens hij in het seizoen 2012/2013 minuten maakt bij het eerste elftal. Hij speelt dan drie bekerwedstrijden en evenzoveel Europese duels, waarin hij zelfs tweemaal trefzeker is.

Het daaropvolgende seizoen treedt jong PSV toe tot de Jupiler League, waar de in Rosmalen geboren Van Ooijen zich laat zien. Hij verdient met zijn goede spel een transfer naar Go Ahead Eagles. Na één seizoen in Deventer, verkast hij naar Almelo, waar hij drie seizoenen op het hoogste niveau speelt voor de zwart-witten.

Na zijn periode in Overijssel neemt VVV hem over, waar hij twee seizoenen speelt in de tijd dat de Venlonaren nog actief zijn op het hoogste niveau. Via KFC Uerdingen (3. Bundesliga) en FC Emmen, dat vorig jaar kampioen werd in de KKD, belandt Van Ooijen dus weer in zijn geboorteprovincie.

Zelfkritisch

Helmond Sport beleeft een teleurstellend seizoen, ziet ook van Ooijen. “Van de kwaliteit die we in de selectie hebben, komt nog veel te weinig tot uiting in de resultaten die we halen. We kunnen echt zoveel beter dan we af en toe laten zien.”

De vinger op de zere plek leggen is lastig in dezen: “Waarom het zo moeizaam gaat allemaal? Ik weet het niet en heb de oplossing ook niet, anders had ik er natuurlijk wat aan gedaan. Feit is wel dat als je in de eerste paar speelronden geen punten pakt, je zonder vertrouwen staat te voetballen en dat is bij ons wel het geval geweest.”

De erg zelfkritische Van Ooijen is verre van tevreden over zijn eigen prestaties dit seizoen. “Ik vind dat ik veel meer dreiging moet hebben aan de bal, meer dominant aanwezig moet zijn en het belangrijkste: mijn rendement moet omhoog. Daarnaast lever ik de ballen nog te vaak onnodig in”, recenseert hij zichzelf.

Hoewel hij in dit kalenderjaar in vijf wedstrijden al meer doelpunten (2) maakte dan in de achttien wedstrijden van de vorige jaargang (1), moet de échte Van Ooijen nog op gaan staan. “Ik werk er elke dag weer hard aan om eruit te laten komen wat erin zit.”

Positioneel geschuif

Eén van de redenen waarom Van Ooijen nog niet ideaal uit de verf komt tot op heden, is wellicht het geschuif in formaties aan het begin van het seizoen. Linksbuiten, rechtsbuiten, op ‘10’ en controlerende middenvelder: Van Ooijen heeft er gespeeld. “Het steeds veranderen van positie is lastig, omdat je op elke plek weer andere afspraken hebt. Uiteindelijk is een nieuwe positie een kwestie van wennen, maar als je elke week ergens anders speelt is dat enorm lastig.”

Waar de meeste spelers zullen zeggen “Ik speel waar de trainer me nodig heeft”, heeft Van Ooijen een voorkeurspositie: die van controlerende middenvelder. “Ik heb in de jeugd vaak op die positie gespeeld. Vanuit daar krijg je veel ballen en kan ik het spel maken. Ik ben wel iemand die de bal vaak wil hebben, want zonder bal vind ik er maar weinig aan.”

Stijgende lijn

Hoewel Helmond Sport ver van de plekken verwijderd staat waarop het gehoopt had, boekt de ploeg sinds het ontslag van Sven Swinnen de nodige progressie. Dat uit zich nog niet altijd in de score, maar het spel is bij vlagen al beter dan wat we aan het begin van het seizoen zagen.

Het gaat nog met horten en stoten en dat is bij Van Ooijen zelf ook. Neem nou die wedstrijd uit bij Jong AZ. In die pot komt Jong AZ op voorsprong door een penalty, nadat Van Ooijen eerst een bal verkeerd aanneemt en dit vervolgens corrigeert met een overtreding binnen de eigen zestien.

Nog geen vijf minuten daarna is de toen op het middenveld spelende Van Ooijen de gevierde man door een mooie aanval beheerst af te ronden met links. “Ja, die goal was bevrijdend. We zaten toen in een moeilijke fase waarin we de wedstrijden maar niet over de streep trokken. We kregen best wat lullige goals tegen, die periode; ook die tegen AZ was er zo eentje. Ik ben blij dat ik die fout heb recht kunnen zetten.”

Langzaamaan wordt de stijgende lijn van zowel Helmond Sport en ook van Peter van Ooijen zichtbaar. Zoals gezegd: de échte Van Ooijen gaat zijn voeten op de Braak nog laten spreken.