‘De jongens hebben ontzettend veel talent’

Een aantrekkelijk spelende ploeg met volop jong talent uit eigen regio, die zonder al te veel moeite overwintert in minimaal de Europa League. Oké, dat laatste is misschien nog iets te hoog gegrepen, maar de rest past aardig bij het ideaalbeeld van Helmond Sport-1 in pakweg seizoen 2028-2029. En de eerste stappen in die richting zijn gezet, vertelt hoofd jeugdopleidingen Nick Bronzwaer.

We spreken Nick (31) op één van de heetste dagen van het jaar en vermoedelijk ook van het decennium. Ondanks de verzengende hitte is hij vol energie en positiviteit. Over het initiatief om Rond de Toss nieuw leven in te blazen, maar zeker ook over de ontwikkelingen binnen de club en jeugdopleiding.

Van onzekerheid naar vertrouwen
Eerlijk is eerlijk: ook binnen de jeugdafdeling waren er zorgen over de toekomst van de club. “Dat merkte je vooral binnen de trainersstaf. Gaat het allemaal wel door? Blijft de club wel bestaan? Die vragen speelden sterk. Maar de onzekerheid heeft plaatsgemaakt voor vertrouwen. Helmond Sport heeft een nieuw bestuur, het stadionplan heeft een andere wending gekregen… Het geloof in een gezonde toekomst is er weer!”

Ook de ontwikkelingen binnen de jeugdafdeling mogen best ‘gezond’ worden genoemd. Twee jaar geleden begon Helmond Sport met het elftal onder-13 (O13). Een jaar later kwam daar ook een O14 bij. En komend seizoen debuteert de O15 (die ensembles worden getraind door respectievelijk Glenda van Lieshout, Nyron Wau en een nog aan te stellen oefenmeester). De komende jaren moeten er ook O16-, O18-, en O21-teams ontstaan.

Om te kunnen beoordelen of er talent en kwaliteit schuilgaat in deze afdeling, volstaat een blik naar de resultaten. Nick: ,,De eerste lichting is in twee jaar even zo vaak gepromoveerd, waarvan één keer door een kampioenschap. De spelers zijn enorm gedreven. Dat zag je bijvoorbeeld goed toen er eind mei weer getraind mocht worden met lichamelijk contact. De vonken vlogen er bijna vanaf; zó fel ging het!”

Buitengewoon veel talent
De jeugdspelers van Helmond Sport vertoonden hun kunsten eerder op velden binnen de regio, zegt Nick. “Denk aan Gemert, Deurne, Asten, Someren, maar ook Laarbeek en natuurlijk Helmond zelf. We hebben een mooie regio waarbinnen buitengewoon veel talent speelt. Die talentjes scouten we, maar wel pas vanaf dertien jaar. Dat is relatief laat, maar binnen Helmond Sport zijn we van mening dat kinderen in hun eigen omgeving moeten leven en opgroeien. Ze trainen en voetballen namelijk niet alleen in Helmond, maar ze komen ook terecht binnen OMO Scholengroep Helmond, waarmee we nauw samenwerken. Dat is onderdeel van de jeugdopleiding.”

Op de afsluitende vraag of Nick sommige spelers het tot het eerste elftal ziet schoppen, heeft hij niet veel bedenktijd nodig. ,,Zonder meer. De jongens hebben ontzettend veel talent en alles is erop gericht om ze de komende jaren nóg beter te maken, vooral op het gebied van techniek, inzicht, fysieke kracht en mentale weerbaarheid. Ik denk echt dat Helmond Sport de juiste keuze heeft gemaakt door in te zetten op de eigen jeugd. Hopelijk kunnen we de club daar over een aantal jaar dubbel en dwars voor terugbetalen.”