De juiste afstemming vinden

“We hebben net een besloten training gehad. Niet zozeer om Eindhoven (de eerstkomende tegenstander) niet wijzer te maken, maar om naar de juiste formatie te zoeken. We zitten nog echt in de voorbereidingen”, legt Wassim Essanoussi uit. De Helmondse aanvallende middenvelder is een van de vele nieuwe spelers in de nieuwe selectie. Ook hij is niet tevreden over de start van het seizoen. Toch heeft hij er alle vertrouwen in.

Met “Er zit veel potentie in de selectie. Op een gegeven moment moet dat eruit komen. 15 nieuwe spelers inpassen is niet niks. Toch gaat het goed. Het wordt met de week beter”, sluit hij het onderwerp af.

Ondanks zijn jonge leeftijd (bijna 19 jaar) kan hij al terugkijken op een interessant voetbalverleden. Als jonge jongen legde hij de basis van zijn voetballoopbaan, net als zijn neefje Tarik Essakkati (16), op het pleintje in de Bloemenbuurt in Helmond-Oost. Bij Rood-Wit viel hij op en werd door FC VVV uit Venlo opgepikt, terwijl de jongere Tarik doorstroomde naar het U-13 team van Helmond Sport.

Memorabel

De ontwikkelingen gingen snel. Op 16-jarige leeftijd debuteerde hij in het eerste elftal van VVV thuis tegen Ajax en werd meteen een van de jongste debutanten van de Venlose club. Het werd sowieso een memorabele wedstrijd. De 0-13 overwinning van Ajax is tot nu toe de grootste overwinning ooit in de eredivisie. Nu we toch opmerkelijke feiten aanstippen: in zijn korte carrière trof Wassim één keer doel. Laat dat uitgerekend tegen Helmond Sport zijn. Vorig seizoen thuis in Venlo.

Marokko U-20

Zijn prestaties bleven de bondscoach van het Marokkaans nationaal elftal 20 jaar niet onopgemerkt. “Ik was een van de veertig geselecteerden. Ze kwamen van heinde en verre. Uit landen zoals België, Frankrijk, Duitsland, Engeland, Nederland en Marokko en moesten zich twee weken lang bewijzen in Rabat (Marokko). Uiteindelijk werd ik geselecteerd voor de uiteindelijke twintigkoppige selectie voor de Arab Nations Cup in Egypte. We deden het niet verkeerd, maar werden in de kwartfinale uitgeschakeld door Algerije. Het was een mooie ervaring.”

In één elftal

De voetbalprestaties van Wassim maakten indruk op de Helmondse scouts. Al vroeg in de transferperiode stonden ze bij VVV op de stoep. Het contract van Wassim was afgelopen. “Ik wilde niet verlengen. Er was voldoende interesse. Ook uit het buitenland. Maar als jonge voetballer vond ik dat een te grote stap. Er kan van alles fout gaan. Daarbij kwam dat het verhaal van Helmond Sport goed klonk, Binnen twee weken waren we eruit.”

Of het spelen met op termijn met neefje Tarik en zijn broertje in het eerste een rol speelde? “Dat zou natuurlijk heel mooi zijn. Naar mijn weten zijn er niet veel teams waarin twee neven samenspelen.” Maar hij is nuchter. “Eerst richt ik me op mijn eigen prestaties, net zoals mijn neefje en broer hun best moeten doen in hun elftallen.”   

Doelen

Wassim houdt van doelen stellen. “Met deze groep moeten we mee kunnen draaien in de top van de keuken Kampioendivisie. Een 7de plaats moet tot de mogelijkheden behoren. In deze zware competitie kan iedereen van elkaar winnen of verliezen.”

Jan-Willem van den Enden