De kracht van stadionlampen

Lichtmasten zijn voor mij altijd de bakens geweest van het betaald voetbal in Nederland. Als kind woonde ik samen met mijn ouders een paar jaar in Veendam. Als de stadionlampen brandden, waren die lichten in de wijde omtrek te zien. Dat had een enorme aantrekkingskracht op mij. In die tijd speelden volgens mij alle Eerste Divisieclubs vaak op zaterdagavond en daardoor brandden de lampen al ver voor de wedstrijd en bleven ook na afloop nog een tijdje aan. Als de lampen een voor een aangingen en langzaam van roze/oranje naar wit verkleurden, wist je dat het tijd was. Tijd om met je vrienden en vriendinnen naar de club te gaan.

Ook als je met de auto door het land reed, waren de lichtmasten richtpunten. Ze waren de vaste quizvraag tijdens ons gezinsritje door heel Nederland. Kijk, een lichtmast, van welke club zou deze zijn? Het heeft mij altijd prima geholpen om voor topografie een goed punt te halen op school. Voetbal en sport. Het is volgens mij de beste sportmarketing die er bestaat, iedereen kent Helmond door Helmond Sport. Ik vind het nog altijd jammer dat het veel geroemde Studio Sport de uitslagen en standen in de Eerste Divisie niet meer noemt in de uitzendingen.

Veel lichtmasten zijn verdwenen, sommige clubs ook. Gelukkig staan in de nieuwe plannen die de gemeente Helmond samen met OMO en Helmond Sport heeft gepresenteerd ook lichtmasten opgenomen. Met led-verlichting neem ik aan. Die kunnen aan en uitgezet worden. Misschien zelfs met een app van kleur veranderen. Maar ook in Helmond zal straks voor iedereen duidelijk zijn dat er een voetbalclub is. Die lichtmasten, die zullen een enorme aantrekkingskracht hebben. Mensen zullen altijd willen weten wat zich achter de hekken van De Braak afspeelt.

En als daar dan ook nog lokale helden spelen, dan is de missie van velen die Helmond Sport een warm hart toedragen geslaagd. Wat zou het mooi zijn wanneer we de Tonnie Beekmansen van de toekomst in de schijnwerpers kunnen zetten van de lichtmasten van het nieuwe SolarUnie Stadion. Straks geen droom meer, maar werkelijkheid. Op De Braak.

Michiel van Veen,

bestuurslid Helmond Sport