Na gespeeld te hebben in jeugdteams bij Lierse SK en Anderlecht, bij de beloften van KV Mechelen en bij de amateurs van KSK Heist beleeft Arno van Keilegom zijn eerste seizoen in de hoofdmacht van een betaald voetbalorganisatie. Hij geniet elke keer als hij met zijn drie Mechelse kompanen naar het sportcomplex van Helmond Sport rijdt. Zeker als hij chauffeur is, want dan mag hij bepalen welke muziek er wordt gedraaid.
Het is daags na de wedstrijd tegen Jong PSV als we bellen met Van Keilegom. Hij baalt nog van de late Eindhovense gelijkmaker: “We stonden goed in de tweede helft, kwamen veel beter in ons spel en dan valt in de 95e minuut die goal. Iedereen slechtgezind natuurlijk, we hadden een mooie stap kunnen maken in het klassement.”
Vorig jaar februari is hij een studie Accountancy en Fiscaliteit begonnen aan de Thomas More Hogeschool in Mechelen. Hij was door Mechelen uitgeleend aan KSK Heist en het leek hem raadzaam een vakdiploma te gaan halen. “Toen ik in de zomer naar Helmond kon, heb ik wel even getwijfeld of ik met die studie door moest gaan. Ik heb dat toch maar gedaan.” Met succes, want afgelopen januari haalde hij al zijn examens.
Toch blijft zijn focus uitgaan naar het voetbal. “Het afstuderen is nog niet aan de orde maar als het zover is denk ik toch dat het voetbal voorrang krijgt. Maar dan heb ik in ieder geval een diploma op zak.” Dat de combinatie studie in Mechelen met betaald voetbal in Helmond zo goed gaat is mede te danken aan het coronavirus. “Het enige positieve aan corona is dat ik niet naar school hoef om colleges te volgen, maar dat ik dat digitaal kan doen op tijden die mij goed uitkomen.”
Misschien dat hij in een van de volgende jaren stage kan lopen bij Helmond Sport. “Als ik volgend seizoen nog in Helmond speel zouden we het daar eens over kunnen hebben.” Zijn contract bij KV Mechelen loopt af dus er is een mogelijkheid dat hij ook komend voetbaljaar in Helmond speelt. “Ik verwacht volgende maanden misschien iets van Helmond te horen. En anders ga ik op zoek naar een andere ploeg.” Het lijkt hem niet verkeerd als de selectie van nu grotendeels intact blijft. “De meeste spelers hebben wel zin in een verlengd verblijf. We weten elkaar goed te vinden in het veld, we kunnen het iedere ploeg moeilijk maken. Als we deze ploeg samenhouden kunnen we een heel goed seizoen maken. Onderling hebben we het er wel over. Maar met veel huurlingen en veel spelers met een aflopend contract is het koffiedik kijken.”
De mix van huurlingen uit Mechelen en Venlo op De Braak levert een interessante combinatie op. “We hebben een iets andere opleiding dan de Nederlanders. We kunnen elkaar beter maken en ons aan elkaar optrekken dus dat voelt positief.” Hij vindt voetballen in Nederland leuker dan in België. “In België wordt iets meer voor het resultaat gespeeld. Er wordt minder risico gepakt. Tactischer met veel lange ballen. In Nederland wordt naar een meer voetballende manier van spelen gezocht. Dat past mij beter.”
Van Keilegom noemt zich van nature een middenvelder. Trainer Boessen posteerde hem echter op rechtsbuiten. Dat was even wennen maar het ging niet slecht. Al in de allereerste competitiewedstrijd, uit tegen TOP Oss, scoorde hij en inmiddels staat de teller op vijf doelpunten en was hij bij meerdere doelpunten betrokken. Hij krijgt nu de vrijheid om naar het middenveld en naar de linksbuitenpositie te zwerven. “Zo speel ik graag, er zit veel beweging in de ploeg. Ik kan switchen naar linksvoor, Karim Loukili naar rechts. Dat zorgt voor verwarring bij de tegenstander. We trainen hier veel op en het mooie is dat die trainingsvormen er in de wedstrijd uitkomen.”
Door Covid-19 hebben de spelers weinig contact met supporters en sponsoren. “Ik krijg berichtjes van supporters via Instagram. Leuk te horen dat ze blijven kijken en de ploeg steunen. Het is wel heel spijtig dat net nu het na een paar mindere seizoenen beter gaat, de supporters daar niet op de tribunes bij kunnen zijn.” Hij is onder de indruk van de groep supporters die zorgt voor het gratis verschijnen van Rond de Toss. “Voor de wedstrijd ligt RDT in de kleedkamer en het is elke keer weer leuk om te lezen. Vooral ‘Supporter aan het woord’ moet er zeker in blijven.”
Hij kent het clublied ‘Vur wellekke club bende gai?’ niet van buiten maar begrijpt de tekst wel. “Het Helmonds dialect is goed verstaanbaar voor Vlamingen.” Hij luistert liever naar Engelse rap, hiphop en dancemuziek. Net zoals Maxime de Bie, Alec van Hoorenbeeck en Gaétan Bosiers dat doen, dus het maakt eigenlijk niet uit wie van het viertal achter het stuur zit als ze op en neer pendelen tussen Mechelen en Helmond.
Jan Driessen