De radiostemmen van Helmond Sport

“Ik kan me de eerste uitzending nog heel goed herinneren. Dat was 15 jaar geleden: uit tegen Den Bosch”, vertelt René Smeets (64). “Helmond Sport zat in de nacompetitie voor promotie naar de eredivisie. Thuis hadden we met 2-1 verloren en uit maakte Johan Voskamp met een discutabele handsbal een goal voor de rood-zwarten. Helmond Sport won met 2-1 en na verlenging en met het winnen van de penalty’s kwamen we toch nog een ronde verder. Gelukkig maar.”

“Ik ergerde me in die tijd regelmatig dat ik nergens iets op het internet van Helmond Sport kon vinden als ze uit speelden. Toen heb ik met Mark Langewouters de stoute schoenen aangetrokken en zijn we samen begonnen met radiowerk. Mark had al wat ervaring bij Stadsradio Helmond en ik sprong zomaar in het diepe. Later is mijn zoon Martijn ook bij internetradio IRHS (= Internet Radiostation Helmond Sport) gekomen.” René komt toch nog eventjes terug op zijn debuut. “We zaten op de perstribune. Als de deur openstond hadden we een redelijke Wifi-verbinding met de router in een leslokaal voor het behalen van het theorierijbewijs achter ons, maar het gebeurde ook regelmatig dat de deur dicht viel en we voor de kat zijn staart aan het kletsen waren.” Ook op de vermeende handsbalgoal van Voskamp komt hij terug. “Hij heeft dat altijd ontkend, maar ik heb hem later betrapt op een uitspraak die neigde naar een bekentenis.”

Telefoon

“In de beginjaren werd bij Stadsradio Helmond per telefoon contact onderhouden met de studio in Helmond. Dat leidde tot de nodige frustraties. Het kwam regelmatig voor dat als Helmond Sport scoorde en wij belden op dat we pas 10 tot 20 minuten later in de uitzending zaten. Toen we zelf aan de slag mochten gaan, werd dat natuurlijk beter. We proberen alle wedstrijden te verslaan. Met zijn drieën lukt dat aardig.” René is een enthousiaste man, maar bekent dat hij ook zijn twijfels heeft. “Het valt soms niet mee. Afgelopen seizoen zijn we met veel verliespartijen niet echt verwend en was het soms moeilijk om enthousiast verslag te blijven doen.” 

Familie

Geboren in de buurt van de Vondellaan stapte René als 8-jarige op Helmond Sport af. Een gang die hij altijd is blijven maken en die ook in het DNA van zijn zonen zit. Ook laat familie Smeets graag de handjes wapperen. Het enthousiaste radiowerk in de vorm van verslaggeving door zoon Martijn werkt aanstekelijk. Ook de quizvragen voor het wedstrijdboekje Rond de Toss werden afgelopen seizoen door een inmiddels ervaren radioman gemaakt: Mark Langewouters. “Hij heeft een ijzeren geheugen. Hij komt soms met de gekste dingen. Zoals: “René, weet je nog wat de scheidrechter in de pauze deed enkele jaren geleden thuis tegen Telstar nadat hij zijn schoenen had geveterd?” Ik bedoel maar.”

Luisteren

Voor degenen die Helmond Sport een warm hart toedragen en niet in staat zijn om De Braak te bezoeken of een uitwedstrijd willen volgen, is internetradio IRHS natuurlijk een prima alternatief. Ga naar https://www.helmondsport.nl. Op de bovenste kleine balk, helemaal rechts staat hoe je internetradio kunt installeren. 

Tekst: Jan-Willem van den Enden