De sommelier van Helmond Sport

‘Kies maar’, sprak vader Kovac, eigenaar van een hotel en een camping in het Franse Marseille. ‘Vakantiewerk op de camping of in het hotel?’ Yannick, zijn zoon en student sommelier en net terug van een stage uit Amerika, koos voor de camping. Hotels had hij al genoeg gezien in de States. Een keuze met verstrekkende gevolgen. Op de camping ontmoette hij de liefde van zijn leven: Ingrid, een meisje uit Helmond. De vakantieliefde groeide uit tot een vaste relatie en dus vertrok hij na een paar jaar naar Helmond, pakweg 1.200 kilometer ten noorden van zijn geboorteplaats Marseille.

‘Maar eerst moest ik mijn studie afmaken en in dienst’, vertelt de boomlange aimabele Fransman, die in vloeiend Nederlands, zonder enig vleugje Frans, zijn verhaal vertelt. ‘De diensttijd in Frankrijk is tien maanden. Ik kon aan de slag als sommelier van een kolonel, die niet vies was van een lekker glas wijn.’

Verhuizen

‘Ik schreef naar alle sterrenrestaurants in de buurt van Helmond en kon als sommelier terecht bij Cas Spijkers van De Swaen in Oisterwijk.’ Na drie maanden inwonen bij zijn schoonouders vonden Yannick en Ingrid een eigen stekje en begon het gezin, met een zoon en een dochter, vormen aan te nemen. Zoonlief had net als vader voetbal-DNA en koos voor MULO. ‘Via het volgen van mijn zoon kwam ik bij Helmond Sport terecht en leerde daar William Verkoelen kennen. Hij vroeg me of ik sommelier van de sponsordiners wilde worden, die voor de wedstrijd georganiseerd worden. Dat wilde ik wel.’

Lunch

Kovac is in de loop der jaren volledig gewend aan de Nederlandse cultuur en voelt zich een echte Helmonder. ‘Mensen uit Marseille en Hemond lijken erg op elkaar. Ze zijn beiden direct.’ Hij stopt even. Hij moet toch eventjes iets kwijt. ‘Waar ik na al die jaren nog steeds niet aan kan wennen, zijn de lunches. In Frankrijk pakken we daar de tijd voor. Vier gangen is niet uitzonderlijk. Hier is het heel anders. Vlug een boterham naar binnen werken en dan weer verder.’

Sport en alcohol

Dat sport en alcohol goed samengaan, maakt Kovac wel duidelijk. ‘In mijn jeugd voetbalde ik ook en was erg geïnteresseerd in basketbal.” Met zijn postuur is het niet moeilijk te raden dat hij vooral in de spits of achterin centraal speelde. En bij het omkleden voor de foto wordt zijn voetballiefde nog eens bevestigd. Onder zijn trui draagt hij een Helmond Sport-shirt dat hij voor de foto verwisselt voor het keeperstenue van Mike Havekotte. ”Overdag als sommelier spuug ik als ik wijnproever de wijn uit. Na werktijden natuurlijk niet’,  reageert hij met een brede glimlach. 

Sponsordiners

‘Voor elke thuiswedstrijd krijg ik van William door wat het menu is en kies daar de wijnen bij. Om18.00 uur ben ik in de club en vertel de gasten elke keer welke wijn ze gaan drinken en waarom ik voor die wijn gekozen heb. Tijdens het diner vertelt de trainer de opstelling en andere Helmond Sport-zaken. Tegen kwart voor acht is het diner afgelopen en gaan de gasten naar hun tribunestoelen. Ik verlaat dan als een speer de businessclub en ga naar mijn voetbalmaatjes in vak N – mijn zoon zit overigens in vak O. Ja, ik ben een fanatiek supporter.’ Alweer een bewijs dat voetbal en alcohol goed te combineren valt.

Tekst en foto: Jan-Willem van den Enden