‘Die punten gaan echt wel komen’

De zoektocht naar een vervanger voor Stijn van Gassel was een lange, want pas vlak voor de laatste wedstrijd van de voorbereiding kwam er witte rook en trok Helmond Sport Mike Havekotte aan. Keeperstrainer Wim Ribbens speelde daarbij een belangrijke rol: zijn plannen met Havekotte spraken de doelman aan en om die reden tekende hij afgelopen maand een contract dat hem tot het einde van seizoen 2022/2023 aan de club bindt.

De meeste (prof)voetballers zijn al van jongs af aan met een bal op ‘n veldje te vinden. Dat was bij Mike Havekotte wel anders: naast dat hij voetbalde, lag hij ook regelmatig in het zwembad. “Ik kom uit een echt waterpolo-gezin. Dat is me met de paplepel ingegoten: mijn vader was nog als waterpoloër actief op de Olympische Spelen van 1992 en mijn moeder won de Champions League.”

Toch koos Havekotte ervoor om niet in de voetsporen van zijn vader en moeder te treden, want hij koos uiteindelijk voor het voetbal. “Ik kreeg op 16-jarige leeftijd mijn eerste contract bij FC Utrecht en die stelden toen de keiharde eis dat ik zou stoppen met waterpolo en me volledig zou focussen op het voetbal. Ik koos dus uiteindelijk voor het voetbal, ook omdat de uitdaging om het ver te schoppen in het voetbal wat hoger is.” Druk van zijn ouders ervoer hij niet: “Ik voelde me wel een beetje het vreemde eendje van de familie, maar mijn ouders hebben altijd achter mijn keuze gestaan en steunen me daarin nog steeds door wekelijks op de tribune te zitten.”

Europees kampioen
Zoals bij wel meer keepers het geval is, is ook Havekotte per toeval in het doel beland. “Ik stond eigenlijk altijd in de spits, maar toen onze keeper twee weken afwezig was, belandde ik in het doel. Toevallig stond er tijdens één van die twee wedstrijdjes een scout van FC Utrecht langs de lijn.” Die scout zag het wel zitten, want niet veel later kocht Havekotte z’n eerste paar handschoenen en vertrok hij naar FC Utrecht.

De ontwikkeling van Havekotte verliep stormachtig, want enkele jaren later zat hij ineens bij de selectie van Oranje -17, dat later met namen als Tonny Vilhena, Jorrit Hendrix en Nathan Aké de Europese titel zou pakken. Tijdens dat toernooi kwam Havekotte niet aan spelen toe. Dat gebeurde één jaar later wel, bij de kwalificaties voor het EK, maar helaas plaatste dat elftal zich niet voor het eindtoernooi.

Doorbraak
Havekotte heeft lang moeten wachten op definitieve doorbraak in het betaald voetbal. Die doorbraak kwam er in ieder geval niet bij FC Utrecht, want daar schopte hij het niet verder dan het beloftenelftal (dat toen nog geen intrede had gedaan in de voetbalpiramide).

Via Utrecht belandde hij bij Excelsior, waar hij nooit zijn debuut zou maken. Uiteindelijk nam ADO hem over. Daar maakte hij zijn debuut in het betaald voetbal, maar de teller bleef steken op twee wedstrijden. Halverwege het seizoen 2019/2020 leek het er dan eindelijk van te komen: ADO stuurde Havekotte op huurbasis naar Dordrecht, waar hij tot 9 wedstrijden kwam, totdat corona roet in het eten gooide.

Afgelopen seizoen werd Havekotte opnieuw verhuurd – ditmaal aan MVV – en daar kwam het uiteindelijk wel tot zijn definitieve doorbraak. “Ik heb er lang op moeten wachten ja, maar ik heb altijd het geloof in mezelf gehouden. Misschien had ik er in een eerder stadium voor moeten kiezen om mezelf te laten verhuren aan een Jupiler League-team, in plaats van als derde keeper op de bank te zitten bij een Eredivisieclub.”

Valse start
De indrukken die Havekotte tot nu toe in Helmond heeft opgedaan zijn goed: “Helmond Sport is een leuke club met een trouwe aanhang die ook in uitwedstrijden goed vertegenwoordigd is. Dat is mooi om te zien. Ik hou wel van een goede wisselwerking tussen speler(s) en publiek.”

Ondanks de resultaten is de sfeer in de groep goed, al moeten er natuurlijk de broodnodige punten worden gepakt in de aankomende wedstrijden. Aan de trainingsintensiteit ligt het in ieder geval niet. Havekotte en collega-keepers Mantel en Azmi moeten aan de bak, want de al eerder genoemde Wim Ribbens eist veel van hen op de training en toont zich meer dan eens kritisch.

De tegenvallende resultaten trekt ook Havekotte zich aan: “Die openingsgoal van Den Bosch is gewoon een fout van mij. Ik kreeg een zetje waardoor ik uit balans raakte en er helemaal naast zat. Je kan het niet terugdraaien en je moet na die fout volledig gefocust zijn op de volgende bal die gaat komen, maar door zo’n fout heb ik dan wel echt een klote-weekend. Ik word er in zo’n geval niet gezelliger op.” Geen reden om bij de pakken neer te zitten, volgens Havekotte: “We moeten vertrouwen blijven putten uit het feit dat we gewoon goed voetballen. Ik ben ervan overtuigd dat die punten echt wel gaan komen als we zo blijven spelen. We moeten in ieder geval zeker niet in de paniek schieten of gekke dingen gaan doen nu.” Geen speld tussen te krijgen. The only way is up!

door Bram van Leuken