Duizenden hoogtepunten

Het absolute hoogtepunt in de 55-jarige voetbalgeschiedenis van Helmond Sport was ongetwijfeld het kampioenschap van de eerste divisie en promotie naar de eredivisie in 1982. Eén van de toeschouwers toen was Jos Lenssen, eigenaar van het voetbalmuseum Fanatic in HUP in Mierlo.

Lopend door het museum in HUP, het sportiefste hotel van Nederland, zie je al snel dat de collectie van Lenssen een verzameling van duizenden voetbalhoogtepunten is door een fanatieke verzamelaar bijeengebracht. Een verzameling die nog meer waarde krijgt als je de persoonlijke verhalen hoort. Lensen praat bij elke schoen, bij elk shirtje of attribuut even enthousiast. Of het nou de scheenbeschermers zijn die Helmond Sport-keeper Otto Versveld droeg tijden de memorabele Cruijff-Olsen penalty, de schoenen van Marco van Basten van het EK 1988, het KNVB-jasje van Louis van Gaal of een shirt dat Lenssen persoonlijk kreeg van Diego Maradona.

Vrijkaartje

Dat zijn slechts enkele hoogtepunten uit de collectie, die nog dagelijks groeit. “Ik heb met de meeste gevers een persoonlijke band. Bij Van Gaal werd ik thuis uitgenodigd en elk jaar, waar hij ook maar zit, stuurt hij ons een kerstkaart. Ik heb een Louis van Gaal leren kennen, die de meeste mensen niet kennen. Een geweldige man.”

Wat de meeste mensen ook niet weten, is dat het begin van het museum een Helmond Sport-attribuut was. “Mijn oom, Frans Meulendijks (ex secretaris/penningmeester, red.), één van de mensen van het eerste uur van Helmond Sport in 1967. Ik kreeg als 10-jarige Mierlose jongen een vrijkaartje. Het begin van de collectie, die landelijk bekendheid geniet. Naast mijn oom woonde Rien van Loon (ex-manager, red.) en daarnaast weer Frits van der Donk.”

Een blok, zeg maar gerust brok, Helmond Sportgeschiedenis. Het vrijkaartje was ook het begin van zijn liefde voor Helmond Sport. “Ik kom er nog steeds en ben sinds jaar en dag vrijwilliger. Het jubileumboek ‘Het gebeurde op de Braak’ was bijvoorbeeld samen met William Verkoelen en Arjen Vos mijn initiatief.”

Gewoon

Terug naar 1982, het jaar van het Helmond Sporthoogtepuntje. “Ik stond achter de goal richting MULO waar Lubse de beslissende goal scoorde tegen Veendam. Daarna groot feest in de stad. Een deinende massa bij hotel West-Ende.” Lenssen kent de groten uit de boetbalwereld persoonlijk en is vaak verrast hoe attent ze kunnen zijn. “Hiddink bijvoorbeeld zal altijd iets opsturen. Zo gewoon is Helmond Sport ook. Bij veel clubs kom je moeilijk in contact met trainers of spelers. Bij Helmond Sport is dat niet. De voorzitter of een speler heb je zo te pakken. Helmond Sport is een club van gewone mensen zonder kapsones.”

Zilveren schoen

Lenssen is Helmond Sport altijd trouw gebleven. Zoals bij de reünie van het kampioenschap vorig seizoen, die hij samen met William Verkoelen, Robert Cox en Frank Raaijmakers organiseerde en waar hij en passant van Otto Versveld zijn zilveren voetbalschoen uit 1983 overhandigd kreeg. Een kleinood voor de Helmond Sportvitrine waar ondertussen ook een retro-shirt beland is van Harrie Lubse, de nummer 10 van Helmond Sport uit het seizoen 1981-1982. Wat begon als een gekregen vrijkaartje is inmiddels uitgegroeid tot een heus museum waar ieder museumstuk een eigen verhaal heeft. Eigenlijk zou je iedere bezoeker Jos Lenssen als museumgids toewensen.