Duizendpoot met rood-zwart hart

Marion Stax (66) is een duizendpoot met een rood-zwart hart. Bij thuiswedstrijden van Helmond Sport staat ze voor en na de wedstrijd in de souvenirshop, begeleidt ze mascotte Loewy bij het opkomen van de spelers en houdt ze de ledenadministratie van de supportersvereniging en de kidsclub bij.

De Braak is gewijde grond, maar een bezoek bij Marion thuis doet er niet voor onder. Het hele huis ademt Helmond Sport. Bij het aanbellen zie je door het glas naast de voordeur de vele Helmond Sportsjaals al liggen. En wat te denken van de grote deurmat met het vertrouwde logo bij de achterdeur, de kalender op het toilet, de spiegel in de gang en de grote collectie Helmond Sportshirtjes en attributen op slaapkamer en zolder. Staand achter het rek met shirtjes zou het een pose uit de souvenirshop kunnen zijn. “Voor de souvenirshop moet ik enkele minuten voor het einde van de wedstrijd altijd weer terug naar de kraam.” Dat heeft haar voor veel tegenspoed behoed. De laatste jaren kreeg Helmond Sport in de laatste minuten regelmatig een fatale bal om de oren. “In uitwedstrijden met de bus van de supportersvereniging kan ik wel alles zien.”

Samen

“Ik voetbalde met mijn broer en vrienden op het veldje bij de Leonardusspeeltuin en op De Braak. Het was dus logisch dat ik met ze meeging naar Helmond Sport.” We praten over ’73-‘74’. De jaren van Vardic en Milovanovic, de eerste Joegoslaven bij Helmond Sport. “Vardic met de hangsnor en de verfijnde traptechniek was mijn favoriet, later werd dat de Muws. We stonden met familie altijd in het midden van de ‘lange’ kant, maar toen ze het stadion gingen verdelen in vakken en er op onze plek een hek kwam, zijn we naar achter de goal verhuisd en later naar de tribunekant. Toen de kinderen klein waren ging ik minder mee en toen ze groot genoeg waren kregen ze een seizoenkaart. Ook reisden we met vrienden naar trainingskampen in Annen, Norg, Renesse, Zuthpen en Delden.”

Kidsclub

Haar kinderen zijn de deur uit, maar helemaal ‘kinderloos’ is Marion niet. “Ik verzorg sinds 2014 als vrijwilliger bij Helmond Sport zes uur per week de administratie van de kidsclub en organiseer activiteiten voor jongeren tot 12 jaar zoals ‘meet and greet’ met een speler en trainingen met een speler. Ook regel ik voor de kids verjaardagskaarten van hun favoriete speler met een persoonlijke tekst erop. Helaas zit het ledental door corona even in een dipje.”

Persoonlijk

Marion hecht veel waarde aan persoonlijk contact. “Met de spelers van nu is dat minder. Die komen niet zo snel in het supporterscafé.” Met oudere spelers heeft ze meer contact. Hans Meeuwsen zal altijd roepen of een praatje maken. Of bijvoorbeeld met verdediger Arjan Ebbinge (seizoen 2002-2003) van wie ze enkele shirtjes in haar collectie heeft. “Trainer Jan van Dijk was ook zo iemand. Altijd goed benaderbaar en met Wouter van der Steen wordt nog regelmatig geappt.”

Tekst & foto: Jan-Willem van den Enden