‘Een blikje bier als ze uit winnen’

Het is vrijdagmorgen, Robert Verkoelen (48) heeft vrij genomen van zijn werk. Vanavond speelt Helmond Sport de uitwedstrijd tegen Telstar. ‘Altijd een speciale wedstrijd. We vertrekken met de supportersbus vroeg op de middag. Eerst gaan we naar café De Zon in Wijk aan Zee, praten lekker bij en drinken gezellig een drankje. Daarna gaan we naar Velzen naar het stadion van Telstar en hopen natuurlijk dat ze winnen.’

“Ik ben geen bierdrinker”, vult Robert meteen aan. “Alleen als ze een uitwedstrijd winnen, drink ik altijd een blikje bier op de terugreis in de bus.” Bij Robert staat gezelligheid, vriendschap en natuurlijk Helmond Sport voorop.

YouTube

Praten met Robert levert een hoop kennis op, die bij de meeste supporters al lang en breed onder een dikke laag stof ergens ver weg in het geheugen ligt opgeslagen. “In de bus, met gemiddeld veertig supporters, hebben we het vaak over wedstrijden van vroeger, zoals de play-off uitwedstrijd tegen PEC Zwolle waarin Helmond Sport onder trainer Jan van Dijk kon promoveren. Helmond Sport moest winnen. We stonden voor met 0-1 met kansen op 0-2. PEC werd compleet van de mat gespeeld, maar na 90 minuten was het toch 4-1 en ging PEC naar de Eredivisie. Wat waren we er dichtbij! Nog altijd jammer.” Robert heeft de coronatijd goed besteed door zijn Helmond Sport-kennis weer eens flink op te poetsen. “Op YouTube kun je heel veel wedstrijden van Helmond Sport vinden. Veel samenvattingen. Zoals de memorabele thuiswedstrijd tegen Veendam, eind jaren tachtig, waarin Harry Lubse Helmond Sport naar de Eredivisie schoot.”

Seizoenkaarten

Robert gaat alle uitwedstrijden mee. “Maar Telstar en Volendam zijn bijzondere uitwedstrijden. Dan vertrekken we altijd eerder.” Die liefde voor Helmond Sport is hem met de paplepel ingegoten. “Toen ik 9 jaar oud was, ging ik met mijn vader voor het eerst kijken. Het was het jaar dat Helmond Sport naar de Eredivisie promoveerde. Ik viel met mijn neus in de boter.” Het waren ook zijn eerste voetbaljaren als pupil bij buurman MULO. Trainen en spelen bij MULO en in de weekenden voetballes krijgen bij Helmond Sport, een betere start kun je niet krijgen. Later ging hij met zijn MULO-vrienden naar De Braak. “Ik ben altijd blijven kijken. Bij ons moeder thuis liggen nog alle seizoenkaarten. In 1983 kostte een seizoenkaart bijvoorbeeld nog 10 gulden.”

Vriendschap

Robert typeert zichzelf niet als een typische diehard. “Er floept weleens een scheldwoord uit mijn mond, maar dat zal bij elke toeschouwer wel gebeuren. Ik ben een rustige kijker. Ik zit wel achter de goal, maar niet bij de harde kern.” Robert komt ook weleens bij PSV, maar zet Helmond Sport altijd voorop. Vooral het kleinschalige trekt hem. “Het heeft wel iets. Je kent elkaar. Zeker in de bus worden die contacten verstevigd. Het wordt een soort familie. We gaan weleens met een paar man uit eten, en natuurlijk bezoek ik regelmatig de feesten van de supportersvereniging en de quizavonden zijn ook altijd leuk.” Gezelligheid is de rode draad door zijn leven. Een leven zonder bier. Alleen dus als ze uit winnen. We hopen dat Robert nog vaak een blikje mag opentrekken tijdens de terugreis naar Helmond!

Jan-Willem van den Enden