‘Een heleboel schouders onder de club’

Crowdfunding voor de jeugdopleiding

Op een vrijdagmorgen zit ik aan de keukentafel bij William Verkoelen. Om te praten over weer een nieuw initiatief van ‘Heel Helmond Support’: crowdfunding voor de jeugdafdeling van onze club. Tijdens ons gesprek ‘pingt’ Williams telefoon een aantal keer. Elke ‘ping’ is weer een bijdrage voor dit nieuwe project.

Jeugdopleiding
Sinds een paar jaar heeft Helmond Sport weer een eigen jeugdopleiding. Op dit moment zijn dat nog drie teams en dat zullen er uiteindelijk zes gaan worden. “Elk team kost per jaar circa 50.000 euro”, legt William uit. “Dat is voor onze club op dit moment een flinke uitgave, maar de jeugdopleiding is het wel waard. Als er straks een paar spelers in het eerste elftal terechtkomen, betaalt de jeugdopleiding zich vanzelf terug. We hoeven dan minder geld uit te trekken om elders spelers te halen. Of wanneer een speler naar een andere club vertrekt, ontvangt onze club een transfersom of vergoeding. En niet onbelangrijk: we leiden spelers op die hier uit de buurt komen en daarmee vergroten we de binding met de club.”

Positief
Daarom is ‘Heel Helmond Support’ een crowdfunding begonnen die nu enkele weken loopt. Speciaal dus voor die jeugdopleiding. “Het mooie ervan is dat iedereen mee kan doen. We hebben een prachtig filmpje gemaakt (waarin Berry van Aerle, René van de Kerkhof, Hans Meeuwsen en jeugdspelers van de club figureren – red.). En de reacties zijn zeer positief. De giften variëren van 2,50 euro tot 2500 euro. Elk bedrag is welkom. Het komt van een opa uit De Eeuwsels of van een oude sponsor en daarmee zien we dat Helmond Sport steeds meer leeft in de stad. En dát is de bedoeling. We trekken met de crowdfund-actie niet alleen nieuwe mensen aan, maar we raken ook weer in gesprek met supporters en sponsors die in het verleden zijn afgehaakt.” En dat is waar het William vooral ook om gaat. “‘Heel Helmond Support’ was een initiatief van zes mensen die na weer een verloren wedstrijd aan de bar stonden te weten hoe het allemaal beter moest. Inmiddels hebben we dat klagen omgezet in positieve acties waar de club wél iets aan heeft: we draaien nu het restaurant en de horeca in de Businessclub, we hingen afgelopen zomer spandoeken in de stad en inmiddels hebben we al 700 rode hoodies verkocht. En ook anderen nemen initiatieven, zoals de wedstrijdbal-loterij en Rond de Toss. Dat is toch geweldig! Want we doen het allemaal voor de club. Als we nu mensen tegenkomen die klagen, luisteren we daar niet lang meer naar, maar vragen we wat zij voor de club zouden kunnen doen. Binnenkort komt er trouwens weer een hele leuke actie aan. Zo blijven we op het netvlies van de Helmonder. Ons vlekkenplan wordt steeds groter. Steeds meer mensen in Helmond en de hele Peelregio leren onze club kennen.”

Schouders
Volgens William is dit de juiste manier om de club weer stevig in het zadel te helpen. “Een voetbalclub is een bedrijf, maar Helmond Sport kan niet alle taken uitvoeren. Daarvoor is de basis nog te smal. Iedereen binnen de club werkt hard, maar er zijn gewoon te weinig schouders. Met onze acties steunen we waar het kan onze club. Zo zorgen we er samen voor dat zij straks met haar jeugdafdeling op de nieuwe campus een gezonde basis krijgt.”

Op 1 januari 2021 wordt het bedrag dat met de crowdfunding is opgehaald aangeboden aan de club. Een streefbedrag is er niet. “Met betrokken en positief ingestelde supporters zetten we er gewoon heel veel schouders onder.”

John van der Sanden