Een realistische kijk

Drie gelijke spelen op een rij sinds de komst van de nieuwe trainer Bob Peeters. Ongeslagen weliswaar, maar met een minimale puntenopbrengst. Wat negen punten had kunnen zijn, is blijven steken op drie. Dat beseft Bram van Vlerken (27) terdege. ‘We hadden een goede stap richting middenmoot kunnen zetten. Dan moet het maar tegen Jong Ajax gebeuren,’ vertelt Bram van Vlerken, de Helmondse rechtsback, daags voor de thuiswedstrijd tegen Jong Ajax.

Bram begon als manneke bij Stiphout Vooruit en viel al snel op. ”Ik speelde centraal verdedigend op het middenveld.” Een overstap naar de jeugd van Helmond Sport lag voor de hand. Helmond Sport bleek een tussenstation te zijn. Ook daar onderscheidde hij zich. Logisch dat PSV zich al snel meldde. “Bij PSV verhuisde ik naar de rechtsbackplaats.” Wat goed is komt snel, maar het gezegde ‘haastige spoed is zelden goed’ bestaat ook. “Ik heb in mijn eerste periode best veel last gehad van langdurige blessures. Mijn nek en een hamstringblessure speelden in de beginperiode behoorlijk parten.”

Speeltijd

Pas toen het blessurespook verdreven was, kon hij laten zien wat hij werkelijk in huis had en groeide uit tot een vaste kracht bij Jong PSV. “Ik deed het goed, maar merkte wel dat ik voor het eerste tekort kwam. Het laatste jaar speelde ik alles als rechtsback en wachtte maar af welke clubs me zagen zitten. Er waren diverse clubs die interesse toonden (waaronder Helmond Sport), maar bij Almere had ik het beste gevoel. Ik wilde per se spelen. Almere ging verder dan de andere clubs en bood mij genoeg kansen om me verder te ontwikkelen. Ik heb daar vier mooie jaren gehad.”

Verhuizen

Voor Almere verhuisde Bram naar Amsterdam, maar hij kon geen definitief afscheid nemen van Helmond. “Ik wilde na een paar jaren dichter bij mijn familie en vrienden wonen en heb vorig jaar een huis in Brandevoort gekocht. Mijn contract liep af. Ik wachtte maar af welke clubs interesse in mij zou hebben. Liefst een club waarvoor ik niet hoefde te verhuizen. In die periode speelde de interesse van Helmond Sport nog niet. Maar toen Helmond Sport met een goed plan voor de toekomst kwam, was ik zo om. Terug naar waar ik begon.”

Stappen maken

“Sinds Tim Bakens en nu onder Bob Peeters maken we stappen. Er is meer duidelijkheid, meer energie en iedereen gaat wat meer voor de ander door het vuur en dus staat er meer een team op het veld dan daarvoor. Toen was het allemaal net niet. De positieve lijn trekken we door. Nu tegen Jong Ajax.” Over Ajax gesproken. Denkt Bram nog wel eens dat hij wellicht met PSV tegen het grote Ajax had kunnen spelen? Bram reageert nuchter. ”Ik wist dat ik het eerste van PSV niet zou halen. Zo realistisch ben ik wel. Maar met Helmond Sport kan het nog altijd. In de Keuken Kampioen Divisie springen PEC en Heracles eruit en de rest is aan elkaar gewaagd. Iedereen kan van elkaar winnen. Als wij ons verder goed blijven ontwikkelen is alles mogelijk met wellicht op termijn promotie. En dan komen we automatisch het ‘grote’ Ajax tegen.” 

Tekst: Jan-Willem van den Enden