‘Eerst wandelen, dan pas rennen’

Helmond Sport lijkt aan de vooravond te staan van een nieuwe periode in haar bestaan. Onder leiding van voorzitter Philippe van Esch zijn de ambities torenhoog opgeschroefd. Met in het achterhoofd de komst van een nieuw stadion, is de sportieve uitdaging helder: ‘we’ moeten promoveren. De play-offs zijn het tussenstation, de subtop is de volgende halte en uiteindelijk moet binnen een aantal jaren een promotiefeest worden gevierd. Met onze voorzitter kijken we vooruit naar die sportieve agenda.

Als we dit artikel schrijven, weten we het resultaat van de eerste wedstrijd, tegen NAC, nog niet. Maar los daarvan: er staat een compleet nieuw Helmond Sport dat tijd zal moeten hebben om één geheel te worden. Hoe kijk jij daar tegenaan?

“Natuurlijk moet een nieuw team de tijd krijgen. Spelers moeten op elkaar ingespeeld raken, patronen moeten ingeslepen worden, dus er zullen zeker nog de nodige leermomenten komen. Dat geeft ook niets. We moeten vooral de rust bewaren, ook omdat we toch een elftal hebben met veel relatief jonge spelers. Geef ze even de tijd dus, zou ik zeggen.”

Ben je tevreden over de selectie? Is het goed genoeg om je eerste doel, de play-offs, te halen in deze moordend zware KKD?

“Ik vind dat het er positief uitziet. Op dit moment (27 juli, red.) is de selectie nog niet af, maar we zijn goed op weg. Of het genoeg is? Dat weten we pas aan het einde van de rit. En inderdaad, de KKD zit vol met goede en ambitieuze teams, waarvan een fors aantal ook wel wat meer ‘standing’ heeft dan wij. Aan de andere kant denk ik dat we voldoende basis hebben om onze eerste doelstelling te halen.”

Na jarenlang onderin bungelen zijn de ambities ineens immens. Waar komt die versnellingsagenda vandaan?

“Nou, die agenda was er al wel wat langer hoor, maar ik heb de afgelopen jaren ook wel met enige regelmaat op de rem getrapt. Je moet eerst leren wandelen, voordat je kunt rennen. Ofwel: als je sportief wilt groeien, moet je er organisatorisch ook klaar voor zijn. Of dat nu het geval is? Ook hier zijn we op weg, maar zijn we nog niet klaar.”

Waarom nu dan wel op het gas getrapt?

“Soms moet je ook durven. De organisatorische basis wordt sterker, het stadion komt eraan, het is nu tijd voor een eerste stap. We gaan versnellen om mensen mee te nemen in ons verhaal; spelers, sponsors, supporters, de gemeente. De tijd van ‘Calimero’ is voorbij. We gaan groeien.”

Er is dit jaar fors meer geld voor het spelersbudget, maar als je wilt promoveren, zal het toch nóg flink meer moeten worden. Zit dat erin?

“Ook op dat vlak zijn de eerste stappen gezet. Nu gaan we op weg naar de toekomst, naar continuïteit, naar het bestendigen en het borgen. Onze Academy is een belangrijke pijler die de komende jaren ook moet bijdragen aan onze financiële stabiliteit en op het veld investeren we in waarde en in waardevermeerdering. We zetten stappen op weg naar een gezonde toekomst. Daar geloof ik in.”

Je wordt op handen gedragen bij de club, maar wat als je, om wat voor reden dan ook, een keer afhaakt. Valt de club dan om?

“Nou, laat ik het zo zeggen, het zou niet goed zijn als ik nu zou afhaken, maar op de eerste plaats is daar geen sprake van en op de tweede plaats bén ik niet de club. Er is draagvlak, maar ik hoop wel dat dat draagvlak in de komende jaren breder wordt. Dat gebeurt trouwens nu al, hoor. Kijk naar de toename van het aantal sponsors, naar de seizoenkaartenverkoop en naar de positieve geluiden in de stad en de omgeving. We zijn goed op weg.”

Nog even naar het stadion? Nog steeds dezelfde planning, nog steeds hetzelfde plan?

“De gemeente heeft een uitdaging bij de bouw, maar dat wisten we. Voor wat betreft de plannen zijn we al zo ver dat die intact blijven. Of we de planning exact halen, dat weet je natuurlijk nooit. Daarvoor ben je te afhankelijk van onzekerheden.”

Tot slot: op welke plaats eindigen we dit seizoen en wanneer ben jij tevreden?

“Ik ben natuurlijk pas écht heel happy als we eerste worden. Maar als ik er wat realistischer naar kijk, dan denk en hoop ik dat we rond de zesde, zevende plaats uitkomen. Dat zou een prima resultaat zijn. En een mooie eerste stap waarop we verder kunnen bouwen.”


Arnold Otten