‘En vervolgens zijn we blijven hangen’

Ze hebben het alle twee druk met hun werk en ze geven niet veel om voetbal. Toch leveren ze een forse bijdrage aan de gezellige avonden die gasten kunnen beleven in het restaurant van Helmond Sport. Bij elke thuiswedstrijd wordt er door een gast-chef-kok een diner bereid waar mensen letterlijk hun vingers bij aflikken. Maar een kok kan niet in zijn eentje een hele avond verzorgen. Daarom werd een beroep gedaan op Nicole en Sander. En die zeiden geen ‘nee’.

Nicole Brierley-Meijer vertelt hoe het begon: “Ik werk bij Ariza. En als je bij Ariza werkt dan moét je wel supporter zijn van Helmond Sport!” Ariza is het bedrijf van Arie en Maria de Kimpe. Onlangs werd het 30-jarig jubileum van dat bedrijf gevierd. Maar al veel langer zijn Maria en Arie actief bij Helmond Sport. Nicole: “Wij zouden echt niet eerder van een vakantie terugkomen omdat Helmond Sport moet spelen, zij wel!” Maria de Kimpe is één van de mensen achter Heel Helmond Support. Daar ontstond het idee om het restaurant nieuw leven in te blazen met ‘Helmondse Chef on Tour’. Bij elke thuiswedstrijd van Helmond Sport zou een andere chef-kok in de keuken staan.

Maria vroeg Nicole of zij mee wilde helpen. En of ze haar man Sander wilde vragen om mee te denken over de organisatie. Logische vraag want Sander Meijer is zo ongeveer vanuit de luiers de horeca ingestapt, en kent die wereld van binnen en van buiten. Het gevolg laat zich raden: Nicole werd vaste gastvrouw tijdens de restaurantavonden en Sander nam de organisatie voor een groot deel op zich. “En vervolgens zijn we blijven hangen. Ineens gaat Helmond Sport dan tóch bij ons leven. Al zijn wij echt niet zo fanatiek als de echte supporters achter de goal.”

Geen bestek
“We zijn echt op een nulpunt moeten beginnen. Er was zelfs geen bestek aanwezig. Maar het idee van elke keer een andere chef-kok was een gouden greep. William Verkoelen slaagt er steeds weer in om koks te enthousiasmeren. Dat zegt wel wat, want zo’n kok heeft natuurlijk zijn eigen restaurant en op vrijdagavond is daar meer dan genoeg te doen. Hij hoeft dan ook geen personeel mee te nemen want wij proberen dat samen met andere vrijwilligers zo goed mogelijk op te pakken. Tot nu toe met veel succes en plezier.”

Voor de gasten is het elke keer weer spannend hoe de avond zal verlopen. De ene keer komt Jermaine de Rozario, de andere keer Welkom Thuis (de vroegere Brownies en Downies). Elke kok heeft zijn of haar eigen concept. De vrijwilligers die de voorbereiding en de bediening verzorgen moeten zich dus steeds weer aanpassen. Want het maakt echt wel verschil of het een sushi-avond van ROKA wordt, een bistronomische maaltijd van Stout uit Aarle Rixtel of het Frans-Indisch eten van Nastrium. De ene keer wordt de wijn geschonken door Van Eyck, de andere keer door Nerowijn.

Voor Nicole en Sander is het een hele uitdaging maar dankzij hulp van velen is het steeds goed verlopen. Met als uitschieter een avond met maar liefst 120 gasten die allemaal intens genoten van de kookkunsten van Jermaine de Rozario. Het was enorm slikken toen door corona alles in één klap stil viel, al bood het wel de gelegenheid om met z’n tweeën op de bank lekker voor de buis te zitten en naar een complete wedstrijd van Helmond Sport te kijken. Iets waar ze eerder nog niet eens aan gedacht zouden hebben.

Pop-up store
Corona betekende niet dat er niets meer gebeurde. Binnen Heel Helmond Support popte bij iemand het idee op om een winkeltje te openen met Helmond Sport-artikelen. In no time werden de handen ineen geslagen en werd de pop-up store in de Elzas Passage geopend. Alles gebeurde door vrijwilligers en Nicole heeft van het begin af aan de taak om voor personeel in de winkel te zorgen. “Het lukt redelijk om het bezet te houden, maar we kunnen nog altijd mensen gebruiken, vooral op doordeweekse dagen.”

Sander werkt niet meer in de horeca. Hij verkoopt nu zonnepanelen en heeft, samen met zijn broer Peter en met oud-Helmond Sport-speler Patrick Kraus, het bedrijf MKM-Events voor het organiseren van feesten en partijen op locatie opgericht, zoals in de businessclub van Helmond Sport. Ook daar is het gezellig met als vaste gasten “die van Van den Broek, Jeffrey van SolarUnie, Sam ‘schoonmaak’ Sanders met zijn groep en vele anderen.” Oud-spelers Hans Meeuwsen en Berry van Aerle zijn ook regelmatig te gast. De laatste waarschijnlijk ook omdat zijn kinderen meehelpen in het restaurant.

Als we het gesprek willen afsluiten stelt Sander nog een zeer terechte vraag: “Waarom komt de redactie van Rond De Toss niet eten? Je moet eigenlijk een keer hier gegeten hebben, anders kun je er toch geen goed verhaal over schrijven?” Daar heeft hij een punt.

Helmond Sport draait voor een belangrijk deel op vrijwilligers. Die zijn dus essentieel voor de club. Ook een steentje bijdragen? Neem contact op!