Nostalgie

‘Helmond Sport moet blijven’. Mooi, die spandoeken. Mooi, die stickers. En natuurlijk moet Helmond Sport blijven. Maar dat we toch een beetje aan de beademing liggen, dat is wel duidelijk. In zo’n tijd, de tijd dat je vecht voor je leven, is nostalgie vaak plotseling heel dichtbij.

Dan denk je weer terug aan vroeger, aan hoe het was. Met al zijn tekortkomingen, maar ook met alle romantiek. Zo las ik een paar weken terug dat er weer hunkering bestond naar de geluidswagen die op zaterdag door de verschillende Helmondse wijken reed om aan te kondigen dat de plaatselijke trots morgen een thuiswedstrijd speelt. Mooi! In een tijd waarin mensen vastgegroeid zijn aan hun telefoon en social media, die roep om een geluidswagen.

Dit programmaboekje is een ander gevolg van de strijd die Helmond Sport levert. Rondom de toss was vele jaren een niet te missen hulpmiddel bij het volgen van de wedstrijd. Waar stonden de Volewijckers precies en welke spelers zitten er in de selectie van SVV, de tegenstander van vanmiddag?

In een van de eerste nummers uit 1969 lezen we dat Joop van de Kerkhof van het ‘alom bekende technische installatiebedrijf, een der oudste en bekendste ondernemingen in onze stad’, ook een sponsorrelatie heeft met Helmond Sport. Joop, Limburger van geboorte, wordt in het boekje benoemd tot ‘Helmonder par droit de conquete’, ofwel, hij heeft het Helmonderschap veroverd.

Rondom de toss heef in de loop der jaren verschillende verschijningsvormen gekend. Meestal met dat mooie, traditionele logo op de voorkant. Later werd het een commercieel boekje dat ondergetekende ook nog enkele jaren mocht maken. Daar kwam in 2004 een eind aan toen ik een -eerlijk is eerlijk- vrij vulgair stukje schreef als voorwoord bij de wedstrijd tegen Excelsior. Dat ging over de commercialisering van het voetbal op tv, maar mijn sarcasme werd niet helemaal begrepen en al helemaal niet op prijs gesteld. Ik kwam ermee op SBS-shownieuws, in de Telegraaf en zelfs in het nogal pittige roddelblaadje Aktueel. Na dat voorwoord vond Mario Captein het maar beter dat ik ermee zou stoppen. En zo gebeurde.

En nu? Nu zijn we terug! Met een fantastisch nieuw programmablad. Een mooi initiatief van die-hard supporters die de club willen ondersteunen. Ik steun mee. En als het moet, zit ik ook met liefde en plezier in de geluidswagen. Tuurlijk, vur Hellmond Sport!

Arnold Otten