Gras opvreten en ijzeren longen

Het is september: de rust is eindelijk terug in de voetbalwereld. De transferperiode is voorbij.  Helmond Sport heeft flink ingeslagen: maar liefst 18 aankopen. Als iedereen fit is, traint er dagelijks een selectie van 28 man op De Braak. Een van die aankopen is Elmo Lieftink. Een speler van wie verwacht wordt dat die de moeizame start een positieve injectie kan geven. Maar wie is Elmo Lieftink en wat kan hij voor Helmond Sport betekenen?

De linksbenige, 28-jarige in Deventer geboren box-to-boxspeler heeft al een aardige staat van dienst in de voetballerij. Begonnen bij de jeugd van DVV Davo stroomde hij door naar Vitesse en verhuisde in 2016 naar het Tilburgse Willem II. Daar zou het grote werk moeten beginnen.

Een pittige blessure hield hem aanvankelijk aan de kant, maar medio december 2016 was hij voldoende hersteld en maakte hij zijn debuut in de Eredivisie, thuis tegen Heerenveen. In 2019 verkaste hij naar Go Ahead en in 2020 werd De Graafschap zijn volgende werkgever.

Gras vreten

“Ik ben een speler die het meest tot zijn recht komt als hij de volle lengte van het veld mag gebruiken. En het liefst in de as van het veld.” Met een Engelse term heet dat box-to-box. Het zijn spelers die het gras opvreten en ijzeren longen hebben. Als ze ook nog gezegend zijn met een neusje voor een goal is de combinatie helemaal top.

Lieftink is zo’n speler en heeft dat al op vele velden bewezen. Een speler die voor elke ploeg die vooruit wil zijn waarde kan hebben. Dat hebben de Helmondse onderhandelaars hem enkele maanden geleden ongetwijfeld verteld en hem erop gewezen dat hij goed past in de ambitieuze plannen van Helmond Sport.

Automatismen

Lieftink was een van de eerste nieuwe spelers. Toch zal hij elke keer vreemd opgekeken hebben als de volgende nieuweling zich meldde op het trainingsveld. Maar Lieftink is een realist. “Je moet gewoon presteren. Dan kan de trainer niet om je heen.”

Hij maakt een kritische kanttekening. “Ik heb nog niet het idee dat mijn speelstijl optimaal benut wordt. Maar dat kan misschien ook nog niet. De groep is nu eindelijk compleet en het finetunen kan nu pas echt goed gaan beginnen. Dat mag ook wel.”

Vier wedstrijden en nog geen punten strookt niet met de ambitie van de club. Toch heeft hij er alle vertrouwen in. “Dat kan ook niet anders. Dat zijn processen. Als je de wedstrijden bekijkt zie je dat we al die keren niet minder waren, maar dat door het ontbreken van automatisme en wellicht te weinig inzicht of kennis van je medespeler de goals nog uitblijven. Dat gaat veranderen, daarvan ben ik overtuigd. Het moet alleen niet te lang duren. Topsport is ongeduldig. De keerzijde is wel dat een overwinning meteen veel goed maakt.”

Gas geven

In en na zijn Tilburgse tijd is Lieftink in Tilburg blijven wonen. “De Brabantse gemoedelijkheid bevalt me wel. De afstand Tilburg – Helmond is goed te doen.’ Zeker voor een box-to-boxspeler die gewend is kilometers te maken. Hij maakt zich geen zorgen. “De groep heeft zeker potentie. Het moet er alleen nog uit komen.”