Helmond and Burnley: brothers in arms

Zo’n twee maanden geleden was daar het 25-jarige jubileum van de vriendschap tussen Burnley FC en Helmond Sport. Nu is de volgende stap in de vriendschap gezet: Philippe van Esch, Ari de Kimpe en William Verkoelen brachten namens het bestuur van Helmond Sport – op uitnodiging van Burnley FC – een bezoek aan Lancashire. Laatstgenoemd bestuurslid praat jullie bij over hun bezoek.

“Binnen de club heb ik het regelmatig over Burnley FC. Ik ben er zelf regelmatig geweest en probeerde het bestuur warm te maken om dat ook eens te ervaren”, stelt William. Dat is aardig gelukt, want enkele weken geleden reisde hij met Philippe en Ari af naar de textielstad.

Dankzij Joey van der Aa en Burnley-supporter Justin Pate begint het balletje te rollen. Zij weten bij Burnley de juiste mensen te bereiken, waardoor het Helmondse bestuur uitgenodigd wordt.

Op de foto

In Burnley begeeft het drietal zich voor en na de wedstrijd tussen de supporters in verschillende pubs, waaronder de bekende Royal Dyche. “De ontvangst daar is fantastisch. Wanneer je laat weten wie je bent en wat je voor Helmond Sport doet, willen ze ineens met je op de foto”, vertelt Verkoelen. Vooral Burnley-fan Ian Chapman heeft de nodige moeite en tijd geïnvesteerd in de ontvangst van het Helmondse bestuur. Tijdens de wedstrijd spreekt het drietal met de ‘director of strategy’ en de Amerikaanse eigenaar.

Samenwerking

Beide clubs deelden na afloop van dit bezoek een ‘statement’ op de sociale kanalen, waarin het bezoek van het drietal aan Burnley bekend wordt gemaakt. Als het aan Verkoelen ligt, komen zij ook eens naar Helmond Sport toe. Over de verwachtingen aangaande een samenwerking: “Het is niet zo dat we met Burnley gaan doen wat we bijvoorbeeld met KV Mechelen aan het doen zijn. Van onze kant is de wil er om samen op te trekken en te kijken wat allemaal mogelijk is. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als we straks tegen Burnley zouden kunnen spelen als openingswedstrijd in ons nieuwe stadion.”

Met Mechelen-coach Steven Defour, die een verleden heeft als speler van Burnley, heeft de club nu in ieder geval een aanknopingspunt om te kijken of er iets van een driehoek kan ontstaan waar alle drie de clubs de vruchten van kunnen plukken.

Nu is het weer aan de supporters. Zo heeft een flinke groep Helmonders afgelopen weekend de wedstrijd tegen Blackburn Rovers (lees: ‘bastards’) bijgewoond. Of de clubs nou wel of niet samen op gaan trekken in de toekomst, de tripjes (met grote groepen) naar wedstrijden van de andere club, zullen voorlopig gewoon doorgaan!