Helmond Sport – ADO Den Haag

De interlandperiode zit er weer op, dus is het weer tijd voor echt voetbal. ADO zal op 15 oktober aanstaande vanuit politieke hoofdstad Den Haag afreizen naar Helmond. De Haagse club verkeert nog altijd in financieel zwaar weer, maar ondanks dat beleeft ADO tot op heden een uitstekend seizoen als het aankomt op de sportieve prestaties.

De financiële malaise bij ADO is er in de loop der jaren alleen maar erger op geworden, met als gevolg dat ADO een puntenmindering van liefst 6 punten heeft moeten slikken.

Ondanks de onrust binnen ADO heeft Ruud Brood – die tussen 2004 en 2006 nog trainer was van Helmond Sport – het op sportief gebied aardig op de rails. Sterker nog: ADO kroonde zich in de eervorige speelronde tot verbazing van alles en iedereen tot winnaar van de eerste periode. De puntenmindering heeft voor ADO alleen effect op de algehele stand en niet op de periodestand. Derhalve eindigt ADO Den Haag één puntje boven Volendam, waar ze ongetwijfeld zo hun bedenkingen hebben over het niet meetellen van de puntenmindering in de periodestand.

Het is niet voor het eerst dat ADO Den Haag actief is op het tweede niveau van Nederland en dus hebben Helmond en ADO de degens al eens vaker gekruist. Dat ging Helmond Sport vaak goed af, want van de laatste 8 keer dat ADO naar Helmond kwam, wist Helmond de punten vijfmaal in Helmond te houden. De laatste keer dat Helmond en ADO tegenover elkaar stonden was in het seizoen 2007/2008. Doelpunten van Hilmi Michi en Marcio Junqueira zorgden toen voor een 2-0 overwinning.

Thuiswedstrijden tegen ADO hebben meer dan eens voor opvallende uitslagen gezorgd. Zo boekte de formatie van Louis Coolen in 2000 een eclatante 5-0 overwinning op de Hagenezen, dankzij doelpunten van Van Leerdam (2x), Henar, Evers en Weijers.
De (ogenschijnlijk) meest opvallende uitslag ooit tegen ADO is toch wel die uit mei 1997. ADO werd destijds met 6-3 (!) weer zonder punten naar huis gestuurd dankzij doelpunten van Stegeman, Vergoosen, Van Schijndel (2x) en Vincent (2x).

Wat de sportieve prestaties van ADO misschien nog wel knapper maakt, is dat zij afgelopen zomer met El Khayati, Meijers, Kramer, Bakker en Van Ewijk een aantal kwaliteitsspelers kwijtgeraakt zijn. ADO had geen spreekwoordelijke nagel om aan de kont te krabben en dus moesten de versterkingen gehaald worden van onder andere Quick en Excelsior Maassluis. ADO kon ondanks het gebrek aan financiële middelen wel één toptransfer verwezenlijken: Thomas Verheydt maakte transfervrij de overstap van Almere City naar Den Haag.
De rossige Haagse knoest is in de Keuken Kampioendivisie een garantie voor doelpunten en helaas heeft hij dat namens MVV en Almere al meermaals bewezen tegen Helmond Sport.

Helmond Sport overtuigde de laatste thuiswedstrijd tegen Jong Ajax en ADO speelt eigenlijk het hele seizoen al lekker, kortom: het kon weleens uiterst vermakelijk potje worden. Al is het de vraag hoe ADO omgaat met de gewonnen periodetitel. Meer dan eens zien we dat de winnaar van een periode vroeg in het seizoen verval laat zien. Daar was Helmond Sport in het seizoen 2016/2017 het levende bewijs van.

Rond de Toss wenst jullie een mooie en spannende wedstrijd toe.

Meepraten over deze wedstrijd? Gebruik de hashtag #helado op Twitter en mis geen enkele update.

BIJZONDER:
De wedstrijd tegen ADO Den Haag betekent voor Mike Havekotte dat hij het op mag nemen tegen zijn oude werkgever.
Havekotte stond tot het einde van het seizoen 2020/2021 onder contract in Den Haag, waar hij in het seizoen 2018/2019 zijn profdebuut maakte.
Na uitleenbeurten aan achtereenvolgens FC Dordrecht en MVV verlengde ADO zijn aflopende verbintenis niet en zodoende kon hij afgelopen zomer de transfer maken naar Helmond Sport.