Helmond Sport – De Graafschap

Nog eventjes en dan gaat het betaald voetbal met WK-reces. Voor het zover is speelt Helmond Sport nog één keer thuis en wel tegen De Graafschap. Op vrijdagavond 18 november gaan beide teams uitmaken wie de sterkste van de twee is. De aanvang van het duel is iets anders dan wat jullie gewend zijn: de aftrap is om 21.00 uur.

Het is voor De Graafschap – net als voor Helmond Sport – een troosteloos seizoen tot op heden. De Doetinchemmers wisten in mei van dit jaar ternauwernood deelname aan de play-offs veilig te stellen, in wat voor hen toen al een teleurstellend seizoen was. Dit seizoen zou deelname aan de play-offs een scenario zijn waar waarschijnlijk iedere Superboer per direct zijn of haar handtekening onder zou zetten.

Vloek van de Vijverberg

De Graafschap stond – zeker vorig seizoen – bekend om de goede resultaten in uitwedstrijden. Dat is dit gaandeweg dit seizoen gedraaid, want dit seizoen werden de meeste punten in eigen huis behaald. Daarvoor heeft De Graafschap af moeten rekenen met ‘de vloek van de Vijverberg’.

Lange tijd kon de ploeg van Reinier Robbemond (trainer van vorig seizoen) en Adrie Poldervaart maar niet winnen in eigen huis. Liefst twaalf (!) competitiewedstrijden op rij – verdeeld over het huidige en het vorige seizoen – wist De Graafschap thuis niet te winnen. De vloek werd eind september tegen Jong AZ verbroken en gek genoeg won De Graafschap sindsdien drie thuisduels op rij. In uitwedstrijden gaat het zoals gezegd een stuk moeizamer. Zo wonnen de Superboeren dit seizoen alleen op bezoek bij Telstar.

Head to head

De zojuist beschreven balans van De Graafschap zie je terug in de onderlinge resultaten met Helmond Sport. De uitwedstrijd is voor de Superboeren al jaren een makkie. Zo wonnen ze de laatste vijf ontmoetingen in Helmond allemaal.

Op de Vijverberg is dat een ander verhaal, want daar wisten ze de laatste twee edities juist niet te winnen van Helmond Sport. Vooral het gelijke spel op de slotdag van het seizoen 2020/2021 is er een die nog altijd zeer doet in Doetinchem. Door de doelpuntloze remise toen, liep De Graafschap (directe) promotie naar de eredivisie mis.

De laatste keer dat Helmond Sport in eigen huis wist te winnen was in het seizoen 2014/2015. Doelpunten van El Allouchi en Mark Koot zorgden toen voor een 2-1 overwinning. 

BIJZONDER:
De kans op een gelijkspel deze wedstrijd lijkt bijzonder klein. Sowieso doet Helmond Sport dit seizoen niet aan gelijkspelen en daarnaast gebeurt dat ook maar zelden als De Graafschap op bezoek komt. De laatste keer dat Helmond en De Graafschap de punten deelden op De Braak, was in 2013.