Helmond Sport – Excelsior

Na twee achtereenvolgende nederlagen tegen respectievelijk Almere City FC en Roda JC is het tijd voor eerherstel voor Helmond Sport. Dat moet gebeuren op vrijdagavond 19 november thuis tegen Excelsior Rotterdam. Een enorme opgave, want Excelsior strijdt volop mee om promotie naar de Eredivisie.

Excelsior verrast dit seizoen vriend en vijand. Vorig seizoen eindigde de formatie van Marinus Dijkhuijzen ternauwernood boven die van Wil Boessen en sindsdien zag het een aantal sterkhouders vertrekken. Luigi Bruins hing zijn schoenen aan de wilgen, Sander Fischer besloot z’n profcarrière te beëindigen en daarnaast werden Thomas Oude Kotte (Vendsyssel FF), Joel Zwarts (Jahn’s Regensburg) en Elias Mar Omarsson (Nîmes Olympique) verkocht. 

Mede dankzij een aantal uitstekende transfers is Excelsior er dus toch op vooruit gegaan. Zo zorgt de van FC Groningen overgekomen Thijs Dallinga voor de doelpunten waar Elias Mar Omarsson dat vorig seizoen deed. De defensie werd versterkt met Redouan el Yaakoubi (Telstar) en Sven Nieuwpoort (Cambuur). De creativiteit die Zwarts had, wordt op dit moment gebracht door Feyenoord-huurling Marouan Azarkan en natuurlijk heel belangrijk: Excelsior haalde een uitstekende keeper binnen. En dus is Excelsior er ondanks alle uitgaande transfers alleen maar op vooruit gegaan.

Die uitstekende keeper is natuurlijk niemand minder dan ‘onze’ Stijn van Gassel. Van Gassel keepte tussen 2016 en 2021 ruim 150 wedstrijden voor Helmond Sport en mag daarmee – ondanks dat hij nu bij Excelsior onder de lat staat – een kind van de club worden genoemd. Vrijdagavond keert hij dus voor even terug op de plek waar het voor hem allemaal begon.

Van Gassel keepte vorig jaar ook tweemaal in de competitie tegen Excelsior en dat ging Helmond destijds uitstekend af. Zowel thuis (2-1) als uit (0-3) werden de Rotterdammers verslagen.
Die resultaten mag je gerust koesteren, want zo vaak wordt Excelsior niet geklopt. Voor de 2-1 overwinning vorig jaar, die door doelpunten van Goselink en Stans tot stand kwam, wist Helmond Sport maar één van de laatste vijf ontmoetingen winnen. In het seizoen 2013/2014 werd eveneens met 2-1 gewonnen dankzij doelpunten van Ferry de Regt en Davy Brouwers.

Excelsior kent zoals gezegd een uitstekend seizoen en vervult tot nu toe steeds zijn plicht door de lager geklasseerde teams te verslaan. Verliesbeurten in Breda en Doetinchem zijn geen resultaten waarvoor je je hoeft te schamen, evenals een puntendeling met Volendam en dus mag je zeggen dat Excelsior stationair rond plek twee loopt. Het enige opvallende resultaat tot op heden is de verliesbeurt thuis tegen FC Eindhoven.
De kracht van Excelsior is toch wel het scorend vermogen. Niet alleen Thijs Dallinga (op het moment van schrijven topscorer van de competitie) zorgt daarvoor, maar zeker ook de daar vlak achter spelende Reuven Niemeijer. De aanvallende middenvelder is na Dallinga de ‘most valuable player’ met betrokkenheid bij in totaal 10 goals. Kortom: Helmond Sport doet er goed aan om niet blind te staren op de scoringsdrift van de spits, maar ook de ‘nummer 10’ goed in de gaten te houden.

Het gaat dus een uiterst lastige pot worden, maar toch weet Helmond Sport geregeld te verrassen tegen uitstekend draaiende ploegen. Zo werden Emmen en Jong Ajax hier al verslagen en werd ADO met 0-0 teruggestuurd naar Den Haag.

Rond de Toss wenst jullie een mooie en spannende wedstrijd toe!

Meepraten over deze wedstrijd? Gebruik de hashtag #helexc en mis geen enkele update.

Bijzonder:
Waar Van Gassel terugkeert op het oude nest, zal deze wedstrijd ook speciaal zijn voor Robin van der Meer en Dylan Seys. Zij maakten vorig seizoen beiden deel uit van de Rotterdamse selectie. Van der Meer is als aanvoerder niet uit het elftal te denken, daar waar Seys nog met zijn fitheid sukkelt.