Helmond Sport – FC Eindhoven

Het is weer zover: een van de meest hectische en beladen wedstrijden van het seizoen staat voor de deur. Op vrijdagavond 4 maart spelen Helmond Sport en FC Eindhoven dé derby van Zuidoost-Brabant in het SolarUnie Stadion. De aftrap op De Braak is om 20.00 uur.

De verschillen zijn groot dit seizoen. Waar Helmond Sport bezig is om zich uit de kelder van de Keuken Kampioen Divisie te knokken, gaat FC Eindhoven freewheelend richting de play-offs.

Het is lang geleden dat de verschillen zo groot waren. Toch leert het verleden dat het op voorhand nog geen uitgemaakte zaak hoeft te zijn. In het seizoen 2008-2009 deed Helmond Sport lange tijd mee om de bovenste plekken, terwijl FC Eindhoven toen stond waar Helmond Sport nu staat. Helmond Sport won dat seizoen weliswaar twee keer (3-4 in Eindhoven en 2-1 in eigen huis), maar van het grote krachtsverschil was in die wedstrijden niets te zien.

Het succes van FC Eindhoven dit seizoen staat voor een groot gedeelte op het conto van – de nota bene Helmondse – Joey Sleegers. Waar Sleegers bekend staat om zijn blessuregevoeligheid, is hij nagenoeg het hele seizoen fit en daar hebben ze aan de Aalsterweg behoorlijk profijt van. Sleegers is gemiddeld genomen in bijna elke wedstrijd betrokken bij een doelpunt, als maker dan wel als degene die de assist verzorgt.

Aan de hand van Sleegers staat Eindhoven op dit moment op de vijfde plaats. Er moet een wonder gebeuren wil FC Eindhoven de play-offs nog mislopen. Als Helmond Sport daar een handje bij kan helpen, zullen ze het in ieder geval niet nalaten.

Het duel in Eindhoven van eerder dit seizoen eindigde in een 3-2 overwinning voor de thuisploeg. De openingstreffer van Arno van Keilegom werd binnen no-time ongedaan gemaakt. Eindhoven liep uit naar een 3-1 voorsprong en de aansluitingstreffer van Jellert van Landschoot kwam te laat in een heel povere wedstrijd aan Helmondse zijde. 

De nederlaag in Eindhoven is nog geen reden tot paniek, want Helmond Sport wint al jaren niet meer in Eindhoven. Dat geldt andersom ook: FC Eindhoven wist al 5 seizoenen niet meer te winnen in Helmond. Al met al een prima statistiek die vooral in ere gehouden moet worden. De laatste keer dat deze wedstrijd in Helmond gespeeld werd, domineerde Helmond Sport de wedstrijd in een leeg stadion, maar kon het die dominantie maar niet uitdrukken op het scorebord. Tot de blessuretijd. Amevor gaf een corner weg en moest dat met een blessure bekopen. De corner viel perfect op het koppie van Alec van Hoorenbeeck en die zorgde voor de terechte overwinning. Daarover meer verderop in deze editie van Rond de Toss.

Overwinningen zoals die van vorig seizoen zijn de lekkerste en zeker als het tegen FC Eindhoven is. De ontlading zou gigantisch zijn als deze wedstrijd met publiek gespeeld werd. Publiek is tijdens deze editie van de derby wel weer welkom, dus aan Helmond Sport de taak om voor die ontlading in het stadion te gaan zorgen.

Rond de Toss wenst jullie een intense en strijdlustige derby toe!

Meepraten over deze wedstrijd?

Gebruik #helein op Twitter en mis geen enkele update.

BIJZONDER:
Voor nieuwe trainer Sven Swinnen is de derby de eerste thuiswedstrijd – onder voorbehoud dat de wedstrijd tegen VVV niet voor 4 maart gespeeld wordt – sinds hij het stokje overnam van Wil Boessen. Meteen een serieuze opgave voor de Belg, voor wie er veel aan gelegen is om deze beladen wedstrijd winnend af te sluiten.