Helmond Sport – FC Emmen

Net als in speelronde 4 speelt Helmond Sport in speelronde 5 voor eigen publiek. Na achtereenvolgens Jong AZ en Jong PSV treft Helmond Sport ditmaal een tegenstander van een ander kaliber, want het vorig seizoen uit de Eredivisie gedegradeerde FC Emmen is vrijdagavond 3 september de tegenstander in het SolarUnie Stadion.

Het is even geleden dat Emmen en Helmond de degens kruisten. In het seizoen 2017/2018 gebeurde dat voor het laatst. Emmen verzekerde zich verderop in dat seizoen van een Eredivisie-ticket door in de play-off-finale Sparta te kloppen.

Het Eredivisie-avontuur van FC Emmen zou dus drie seizoenen duren. In 2018/2019 behaalde Emmen een uiterst knappe 14e plaats. Het daaropvolgende seizoen werd omwille van corona niet afgemaakt. FC Emmen wist zich te behoeden voor directe degradatie het afgelopen seizoen, maar kon niet voorkomen dat het via de door Eredivisieploegen zo gevreesde play-offs alsnog degradeerde.

Hoewel FC Emmen de laatste jaren in de Jupiler League altijd beduidend hoger eindigde dan Helmond Sport, wisten de Emmenaren maar zelden te winnen. Van de laatste tien keer dat Emmen op Helmondse bodem speelde, werd het zesmaal zonder punten teruggestuurd naar Drenthe. Daarnaast werd het tweemaal gelijk en wist Emmen eveneens tweemaal te winnen.

Als we de algehele balans pakken ziet het er zelfs nog rooskleuriger uit voor Helmond Sport, want van de laatste tien edities die in Emmen werden gespeeld, wist de thuisploeg er niet één te winnen.

FC Emmen wordt dit seizoen gezien als een kanshebber – misschien wel favoriet – voor de titel, of in ieder geval voor directe promotie. Ondanks dat Emmen met Peña, Tibbling, Cavlan, Laursen en Araujo een aantal sterkhouders is kwijtgeraakt, heeft Emmen die kwaliteit goed op weten te vangen met namen als Hardeveld, Hilterman, Kharchouch, Bijleveld en Van Ooijen.

Helmond Sport heeft het vorige seizoen bewezen dat het de ‘grote jongens’ in deze competitie extreem lastig kan maken. Tel daarbij op dat Emmen een tegenstander is die Helmond Sport goed ligt, afgaande op de resultaten van de afgelopen paar jaar en het kan zomaar een ouderwets heet avondje worden.

Rond de Toss wenst u een spannende wedstrijd toe!

Meepraten over deze wedstrijd? Gebruik de hashtag #HelEmm op Twitter en mis geen enkele update!

Bijzonder:
De komst van FC Emmen betekent de terugkeer van Jeroen Veldmate bij de club waar hij z’n eerste hele seizoen in het betaald voetbal speelde.

In het seizoen 2009/2010 werd Veldmate gehuurd van FC Groningen.

Veldmate is bezig aan zijn tweede periode bij Emmen. In 2018 verruilde hij Emmen voor Go Ahead Eagles en afgelopen seizoen bewandelde hij weer de omgekeerde weg.