Helmond Sport – FC Volendam

Na in de vorige thuiswedstrijd Excelsior op bezoek te hebben gekregen, treft Helmond Sport op vrijdagavond 3 december wederom een grote vis uit de Keuken Kampioen Divisie. ‘Het andere oranje’, ofwel FC Volendam, zal in speelronde 18 proberen de koppositie te verstevigen, zo niet te vergroten. Helaas kunnen we onze club niet supporten in het stadion, want ook deze wedstrijd wordt in een leeg SolarUnie Stadion afgewerkt.

FC Volendam beleeft een uitstekende eerste seizoenshelft. De ploeg van trainer Wim Jonk staat bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie en maakt er geen geheim van een serieuze gooi te doen naar promotie richting de Eredivisie.

De Volendammers grepen maar net naast de eerste periodetitel. Die ging uiteindelijk naar ADO Den Haag, mede doordat zij met liefst 0-4 (!) in Volendam wisten te winnen, maar vooral omdat de puntenaftrek waar ADO mee geconfronteerd werd geen invloed had in de periodestand.

Dat Volendam een gevaarlijke outsider is voor promotie, is eigenlijk al sinds drie seizoenen zo. Toch is het knap wat Volendam weet te presteren, als je bedenkt dat men daar nogal wat spelers zag vertrekken deze zomer. Topscorer Samuele Mulattieri (goed voor 18 goals afgelopen seizoen) keerde na zijn verhuurperiode terug naar Internazionale, dat het dit seizoen weer verhuurde aan Serie A-club Crotone.
Mulattieri was niet de enige smaakmaker die het vissersdorp verliet: Francesco Antonucci keerde – eveneens na een verhuurperiode – terug naar Feyenoord, waar hij onder Arne Slot niet hoeft te rekenen op veel minuten. Tot slot zagen de oranjehemden het grootste talent van de KKD een (top)transfer maken: Micky van de Ven vertrok na een heuse ‘transfersoap’ naar Wolfsburg.

Toch presteert Volendam dus beter dan vorig seizoen, ondanks alle uitgaande transfers. Dat heeft vooral te maken met het feit dat Volendam ook een paar – voor Keuken Kampioen Divisie-begrippen – topspelers binnenhaalde. Doelpuntenfabriek Robert Mühren keerde terug in Volendam en werd daar vergezeld door Darryl van Mieghem en Damon Mirani, die overkwamen van respectievelijk De Graafschap en Almere City.

We moeten terug naar 2016 voor de laatste driepunter die Helmond Sport tegen FC Volendam wist te behalen. Doelpunten van Furghill Zeldenrust en Teije Ten Den zorgden toen voor een 2-0 overwinning. Sinds die 2-0 overwinning wist Helmond Sport tweemaal een punt over te houden aan het treffen met Volendam en tweemaal zag het Volendam met de winst terug huiswaarts keren.

Het treffen met FC Volendam betekent een weerzien met oud-Helmond Sport-speler Kevin Visser. De door blessureleed geplaagde Delftenaar speelde tussen 2013 en 2016 in het rood-zwart. Vorig jaar kampte Visser met een zware knieblessure, die hem het hele seizoen aan de kant hield. Dit seizoen leek hij zijn rentree te maken, maar een terugval houdt hem sindsdien wederom aan de kant.

Het wordt voor Helmond Sport zoals gezegd een loodzware opgave om tegen dit FC Volendam een resultaat te behalen. ADO en Emmen struikelden al eerder op De Braak dit seizoen. Wordt FC Volendam dan de volgende?

Rond de Toss wenst je een fijne wedstrijd.

Meepraten over deze wedstrijd? Gebruik de hashtag #helvol op Twitter en mis geen enkele update.

Bijzonder:
Vorig seizoen was Helmond Sport – FC Volendam de laatste wedstrijd die met publiek werd gespeeld. Dit seizoen lijken de rollen omgedraaid: nu zou het zomaar eens de laatste wedstrijd zonder publiek kunnen zijn in een seizoen dat verder voor publiek toegankelijk was.