‘Helmond Sport is ook mijn clubje’

Het is al vele jaren geleden dat Jurgen Streppel (51) speler en later trainer was bij Helmond Sport. Tien jaar geleden verliet hij onze club om trainer te worden bij Willem II. Daarna ging hij naar Heerenveen, leerde hij bij Famagusta de wetten van het Cypriotische voetbal kennen en genoot hij gedurende een voorbereidingsperiode en vier wedstrijden van het rijke leven op de Verenigde Arabische Emiraten. Sinds vorig jaar is hij trainer bij Roda JC. En toch … toch is en blijft Jurgen Streppel eigenlijk gewoon een jongen van Onze Club!

Als voetballer was Jurgen Streppel, laten we het voorzichtig zeggen, niet de makkelijkste. Zijn afscheid bij Helmond Sport, in de nacompetitie van het seizoen 2005, ‘vierde’ hij met een rode kaart in de allerlaatste minuut. Vlak nadat Sparta de 1-2 tegen de touwen had geschoten. Jurgen kan het zich nog levendig herinneren: “Ja, we stonden met één been in de Eredivisie. Ik kwam in die tijd terug van een flinke knieblessure en was zo’n beetje de ‘supersub’. In het laatste deel van de wedstrijd maakte Sparta gelijk en in de laatste minuut de winnende. Doodzonde. Mijn rode kaart? Daar ben ik niet trots op, nee, maar we vonden dat Sparta de overwinning wel erg provocerend naar ons toe vierde.”

Daarna ging je als trainer aan de slag. Ben je in al die jaren als trainer veranderd?
“Ik mag het hopen. Ik vraag van mijn spelers ook dat ze elke dag leren. Het zou gek zijn als ik dat niet van mezelf als trainer zou eisen. Trainer is een ervaringsvak. De ervaring die je in je werk op doet maakt je een betere trainer.”

Waar heb je het meeste geleerd?
“Je leert overal, maar ik denk dat de beginjaren wat dat betreft het belangrijkste zijn. Bij Helmond Sport speelden we in de Jupiler League. Dan lig je als trainer toch minder onder een vergrootglas en dan ‘mag’ je fouten maken.”

Als jij trainer van een team wordt, wat voor voetbal kunnen de supporters dan verwachten?
“Ik werk altijd aan een team dat een team is. Geen buitenbeentjes, allemaal werken voor elkaar. Je moet elkaar steunen. Qua voetbalstijl hou ik van een elftal dat bepaalt wat er op het veld gebeurt. Wij willen de baas zijn.”

Tot en met volgend jaar lig je vast in Kerkrade. Hoe bevalt het daar?
“Heel goed. Roda JC is een fijne club met goede mensen. Niet alleen de technische staf, ook de samenwerking met de medische staf is bijvoorbeeld fantastisch. Het is hier fijn werken. Kijkend naar de prestaties zie je dat er tijd nodig is om iets op te bouwen. Natuurlijk gaat dat nooit snel genoeg, maar het is goed dat er hier nu een bepaalde rust heerst. Het gaat elke dag beter met de club.”

En dan? In 2022 loopt je contract in Kerkrade af. Hoe is het met je Italiaans? Klaar voor de Serie A, B of C?
“Ha ha, ‘va bene’. In 2022 zien we wel weer. Ik ben in ieder geval zeker van plan om mijn contract uit te dienen. Dat is altijd mijn doel. En Italië, het is geen geheim dat ik dat een geweldig land vind en ik vind het ook leuk om in een andere cultuur te werken. Maar of het ideaal is voor een buitenlandse trainer, dat weet ik niet. We zien het wel.”

In elk interview dat je geeft valt de naam Helmond Sport. Je wilt ooit nog eens directeur worden, geef je steevast aan. Maar wanneer?
“Het is moeilijk om iets te plannen in de voetballerij. Maar het klopt, ik zou nog graag bij Helmond Sport directeur willen worden, ja. Ik ben in de tijd dat ik hier woon en leef wel een echte Helmonder geworden. Ga hier ook nooit meer weg. En Helmond Sport is natuurlijk ook altijd mijn clubje gebleven.”

Spreek je Philippe van Esch weleens?
“Nu de sportschool dicht is, zie ik hem bijna niet meer. Maar serieus, ik ken nog zoveel mensen bij Helmond Sport dat ik natuurlijk wel contact heb met de club. Ik vind het ook mooi om te zien dat het nu weer beter gaat. Met beperkte middelen doen ze het hartstikke goed. Straks een nieuw stadion, dat kan een mooie boost geven. Helmond Sport is gewoon een mooie club met mooie mensen.

19 februari speel je een uitwedstrijd, maar eigenlijk ook een thuiswedstrijd: Helmond Sport – Roda JC. Jij gaat op de fiets?
“Nee, nee. Ik ga gewoon naar Kerkrade. Dan met de bus naar Helmond, dan met de bus weer terug en dan weer naar Helmond. Helmond Sport mag dan een mooie club zijn, ik ben wel een professional. En als professional wil ik die wedstrijd ook gewoon winnen.”

Arnold Otten