Helmond Sport – Jong Ajax

Na de remise tegen NAC is het tijd voor de tweede thuiswedstrijd van dit kalenderjaar. In speelronde 22 komt het beloftenelftal van Ajax naar de Braak. Op vrijdagavond 27 januari rolt de bal vanaf 20.00 uur in het GS Staalwerken Stadion.

Het is voor Helmond Sport pas het tweede thuisduel tegen een beloftenploeg dit seizoen. In speelronde 2 kwam Jong AZ – tevens de tegenstander in de vorige speelronde – naar de Braak en dus speelt Helmond Sport later dit seizoen nog twee duels tegen ploegen die je al met al liever kwijt dan rijk bent.

Vorige ontmoeting

In speelronde 10 van het huidige seizoen stonden beide ploegen als een tegenover elkaar. Toen op sportpark De Toekomst, het onderkomen van Jong Ajax.

In een wedstrijd waarin het venijn ‘m in de openingsfase zat, wist Helmond Sport met een 0-1 zege weer huiswaarts te keren. Na iets meer dan een minuut was het Elmo Lieftink die de bal met de buitenkant van z’n linker om de Ajax-goalie heen had gekruld en zich daarmee tot matchwinner kroonde. Hoewel Ajax een overwicht aan balbezit had (74%), kon het zich in kansen nauwelijks onderscheiden van Helmond Sport. De kansen die Ajax wel creëerde waren een prooi voor de toen uitstekend keepende Mike Havekotte.

Head to head

Met de overwinning van eerder dit seizoen lijkt Helmond Sport op weg om een definitief einde te maken aan de status van ‘kanonnenvoer’ tegen Jong Ajax. Sinds de intreding van de Amsterdammers in de competitie kruisten beide ploegen negentien maal de degens. Daarin wist Helmond Sport slechts viermaal te winnen. 

Ajax wist negen duels te winnen – waarvan zeven op rij tussen 2016 en 2019 – en zes onderlinge ontmoetingen eindigden in een gelijkspel. Al met al geen cijfers waar je veel vertrouwen uit kunt putten. Dat wordt anders als je de laatste vijf ontmoetingen bekijkt, want daarin verloor Helmond Sport niet van Jong Ajax.

Driemaal werden de punten gedeeld en in de overige twee duels gingen de punten naar Helmond. De laatste keer dat dat in eigen huis gewonnen werd, was vorig seizoen. Dankzij een uitstekend spelende van Landschoot – die tweemaal scoorde – won de thuisploeg die wedstrijd met 3-1.

Geen aanstormende talenten

Jong Ajax heeft sinds hun intreding in de eerste divisie vele spelers door laten stromen naar het eerste elftal. Frenkie de Jong, Matthijs de Ligt, Ryan Gravenbergh, André Onana, Donny van de Beek, Jurriën Timber, Devyne Rensch, Kenneth Taylor en Sergino Dest: zomaar een rijtje spelers die allemaal hun eerste stappen in het betaald voetbal zette in het tweede team van de recordkampioen.

Ajax staat bekend om de goede jeugdopleiding en de vele talenten die er uit doorbreken. Dat verloopt dit seizoen toch even anders. In het huidige jong Ajax lopen geen dusdanig grote talenten die naar alle waarschijnlijkheid op korte termijn door gaan breken. De enige uitzondering op deze regel zou Kian Fitz-Jim kunnen zijn. De lichtvoetige controlerende middenvelder maakt indruk. Zo won hij dit seizoen al de prijs voor grootste talent uit de tweede periode.

BIJZONDER:
Voor Eros Maddy en Martijn Kaars is het duel tegen Jong Ajax een wedstrijd tegen hun oude werkgever. Kaars zou tot 2018 in de Amsterdamse jeugd voetballen. Hij maakte zijn debuut in het betaald voetbal echter pas in Volendam. Maddy speelde zijn eerste wedstrijd op professioneel niveau wel bij de beloften uit de hoofdstad. In het seizoen 2018/2019 komt hij tot twee duels, om vervolgens naar (jong) FC Utrecht te vertrekken.