Helmond Sport – Jong Ajax

Nog geen drie complete dagen na Jong AZ ontvangt Helmond Sport wederom een beloftenploeg in het SolarUnie Stadion. Op Paasmaandag is Jong Ajax de tegenstander.

Jong Ajax lijkt wat betreft positie op de ranglijst bezig aan het ‘slechtste’ seizoen sinds 2014/2015. Sindsdien is de ploeg (met uitzondering van het seizoen 2018/2019) steevast in het linkerrijtje terug te vinden. In het seizoen 2017/2018 wisten de Amsterdammers zelfs de titel in de Jupiler League te pakken, nadat het in het seizoen daarvoor al tweede was geworden. Dit seizoen is dat wel anders, want we zien de rood-witten ‘slechts’ terug op een plek in het rechterrijtje.

Jong Ajax heeft elk seizoen wel minimaal één speler die gaandeweg doorbreekt en daarmee de overstap maakt van Jong naar Ajax 1. Dat is dit seizoen niet anders: Devyne Rensch & Jurriën Timber spelen inmiddels al met enige regelmaat in het eerste elftal. Bryan Brobbey mag je ook toevoegen aan dit korte lijstje, al is het de vraag of hij na zijn bevestigde transfer naar Leipzig nog veel aan spelen toekomt.

Voor Helmond Sport is Jong Ajax de laatste seizoenen meer dan een lastige horde gebleken. Al sinds 2015 weet Helmond de beloften uit Amsterdam niet meer te verslaan. Ook dit seizoen slaagden we daar nog niet in, hoewel dat wél had gekund. In Amsterdam kwam Helmond Sport op achterstand, vervolgens via eerst Alec van Hoorenbeeck en later Karim Loukili weer op voorsprong, om even later Ajax weer langszij te zien komen. In de allerlaatste minuut miste de ingevallen Jessy Hendrikx nog een dot van een kans en dus bleef de 2-2 ruststand overeind.

Waar Helmond Sport in Amsterdam nog weleens een resultaatje behaalt, gaat dat in eigen huis wat moeizamer: de laatste vijf keer won Jong Ajax. Helmond Sport wist alleen de allereerste editie van het onderlinge treffen te winnen. In het seizoen 2013/2014 werd een 0-2 achterstand omgebogen in een 3-2 overwinning dankzij goals van Charles Kazlauskas, Serhat Koc en Marc Jansen.

Net als bij Jong AZ bepaalt het beschikbare spelersmateriaal de kwaliteit. Zo maakt Jong Ajax met enige regelmaat gebruik van bijvoorbeeld Lassina Traoré, die dit seizoen al vijfmaal scoorde in de recordzege op VVV-Venlo en daarnaast ook nog belangrijke doelpunten maakte in de Champions League. Het is dus te hopen dat niet de sterkst mogelijke Amsterdamse delegatie naar Helmond afreist.

Wij wensen jullie een mooie en spannende wedstrijd toe.

Meepraten over deze wedstrijd?
Gebruik de hashtag #HelJaj en mis geen enkele update!

BIJZONDER
Jong Ajax en Helmond Sport clashten niet alleen in de competitie. In het seizoen 2005/2006 stonden Helmond Sport en Jong Ajax tegenover elkaar in de 8e finale van de KNVB-beker. Helmond Sport won met 2-1 dankzij treffers van Orlando Smeekes en Robert Braber. In die wedstrijd kreeg Jan Vertonghen nog een rode kaart.