Helmond Sport – Jong PSV

Opluchting alom: na speelronde 28 is het voor Helmond Sport afgelopen met de beloftenelftallen. Jong PSV maakt de oversteek naar De Braak en is daarmee het laatste ‘jong-elftal’ waar de kattenmeppers dit seizoen tegen spelen. Op vrijdagavond 10 maart gaat de bal omstreeks 20.00 uur rollen in het GS Staalwerken Stadion.

Helmond Sport is bezig aan een goede thuisreeks: van de laatste vijf duels op eigen bodem, werden er drie gewonnen en werd tweemaal gelijkgespeeld. Met Jong PSV en hierna Telstar in het vooruitzicht, zou je zomaar kunnen denken aan een langere ongeslagen status in thuiswedstrijden. Helmond Sport heeft immers het nodige goed te maken tegen Jong PSV.

Eerdere ontmoeting

Op 24 oktober van het vorige kalenderjaar krijgt Helmond Sport een heuse oorwassing te verduren van Jong PSV. Op een regenachtige maandagavond tikken de Eindhovense zich een regelrechte baan door de Helmondse defensie. Aan de hand van Bakayoko en Savio walsen de jonkies uit de lichtstad met 6-0 (!) over de ploeg van Sven Swinnen heen. Het zou meteen het laatste ‘kunstje’ zijn van de Belgische oefenmeester, want daags na dit debacle werd hij de spreekwoordelijke laan uit gestuurd.

Head to head

De ontmoeting eerder dit seizoen geeft weinig reden tot optimisme. Dat verandert wanneer je onderlinge resultaten bekijkt in thuisduels: Helmond Sport wist de laatste twee ontmoetingen tegen Jong PSV namelijk beide te winnen zonder een treffer te incasseren.

Vorig seizoen boekte Helmond Sport een 1-0 overwinning dankzij een door Van der Meer binnengekopte corner. In het seizoen daarvoor wist Helmond Sport dezelfde cijfers op de mat te leggen. Aan de hand van Karim Loukili werd het toen 1-0 voor de thuisploeg. Laatstgenoemde overwinning was een bijzondere, want deze wedstrijd werd live uitgezonden in Pathé Helmond, omdat de stadions destijds leeg waren vanwege de corona-pandemie.

Als je kijkt naar alle ontmoetingen tegen Jong PSV in eigen huis dan is die statistiek in het voordeel van Helmond Sport: in negen eerdere ontmoetingen werd vijfmaal gewonnen, driemaal verloren werden de punten eenmalig gedeeld.

De meest in het oog springende Helmondse overwinning is die uit het seizoen 2015/2016. Dankzij doelpunten van Bjelica (2x) en Kerk (2x) werd met 4-2 gewonnen. De twee Eindhovense treffers kwamen voor de rekening van Steven Bergwijn, die inmiddels de duurst aangekochte eredivisiespeler ooit is.

BIJZONDER:

Het treffen met Jong PSV is een bijzondere wedstrijd voor zowel Bram van Vlerken als Mees Kreekels. Zij maakten namelijk allebei hun debuut in het betaald voetbal bij Jong PSV.