Helmond Sport – Jong Utrecht

Helmond Sport heeft de smaak te pakken de laatste thuiswedstrijden. In de laatste vier duels in het GS Staalwerken stadion werden FC Den Bosch en Roda JC verslagen en daartussen werd een punt gepakt NAC en Jong Ajax. De Helmonders willen deze reeks maar wat graag voortzetten tegen Jong FC Utrecht. De hekkensluiter is in speelronde 26 de tegenstander van Helmond Sport. Op vrijdagavond 24 februari trekken beide teams ten strijde op jacht naar drie punten.

Voor de reserves van FC Utrecht is het seizoen 2022/2023 een teleurstellende. Ze zijn niet alleen de slechtst presterende beloftenploeg, ze zijn zelfs de hekkensluiter van de Keuken Kampioen Divisie. Ondanks dat ze al jaren onderaan bungelen op het tweede niveau, heeft Helmond Sport de laatste edities een zware kluif aan Jong FC Utrecht.

Eerder dit seizoen

Helmond Sport speelde eerder dit seizoen al op sportpark Zoudenbalch tegen Jong FC Utrecht. In een uiterst teleurstellende pot van Helmondse zijde waren de gastheren uiteindelijk met 2-0 te sterk in wat destijds hun eerste overwinning was.
Toenmalig trainer Sven Swinnen kon na deze zeperd op de nodige kritiek rekenen, want de oefenmeester won één week eerder met 3-0 (!) van Almere City. Daarnaast slachtofferde hij Van den Eynden, die aan het begin van het seizoen zo’n beetje het enige lichtpuntje was.

Head to head

Niet alleen dit seizoen had Helmond Sport het lastig met Jong FC Utrecht, want vorig seizoen wonnen rood-witten tweemaal van Helmond Sport. In Utrecht werd het 3-2 en in Helmond liep de beloftenploeg zelfs met een klinkende 0-3 zege van het veld. De laatste overwinning van Helmond Sport op Utrecht dateert uit het seizoen 2020/2021. Dankzij twee treffers van Sander Vereijken won Helmond Sport met 2-1, nadat het eerder dat seizoen ook met diezelfde cijfers verloor op het trainingscomplex van FC Utrecht.

In totaal speelden Helmond Sport en Jong FC Utrecht twaalf keer tegen elkaar. Daarvan wisten de Utrechters er vijf te winnen, daar waar Helmond er slechts drie won. De snelle rekenaars hadden het waarschijnlijk voor het lezen van deze zin al geconcludeerd, maar voor de minder vlugge mensen onder ons: het werd ook nog viermaal gelijk.

Lichtpuntje

Daar waar FC Utrecht in het verleden nog wel eens erg leuke talenten in het beloftenteam rond had lopen – zoals bijvoorbeeld Djevencio van der Kust, Gyrano Kerk en Tommy St Jago – is het dit seizoen zoeken naar spelers die echt kans maken op een doorbraak. Het enige lichtpuntje in de formatie van Darije Kalezic is Derensili Sanches Fernandes. De middenvelder is bezig aan zijn derde seizoen in het betaald voetbal en heeft reeds zijn debuut in de Galgenwaard gemaakt. Hij is op het moment van schrijven samen met Mees Rijks gedeeld topscorer van Jong FC Utrecht met zes treffers.

BIJZONDER
De wedstrijd tegen Jong FC Utrecht is er eentje met een speciale betekenis voor Eros Maddy. De snelle winger speelde tussen 2019 en 2022 liefst 49 wedstrijden voor de beloften uit de Domstad. Hij maakte er zelfs zijn eredivisiedebuut vorig jaar. Maddy is niet de enige speler met een verleden bij (de jeugdopleiding van) FC Utrecht, ook Mike Havekotte en Robin van der Meer hebben daar rondgelopen voordat ze via een aantal andere clubs naar Helmond kwamen.