Helmond Sport kalender? Die hangt hier nergens!

Stel dat … het is 2024, het nieuwe stadion in Helmond wordt officieel geopend met een wedstrijd van Helmond Sport tegen KV Mechelen. Tevens wordt de nieuwe trainer gepresenteerd: Jurgen Streppel. Glimlachend gaat hij op de foto met de 34-jarige centrale verdediger Guus Joppen. Die foto komt later in de nieuwe Helmond Sport kalender. Die Guus Joppen dan wél aanschaft!

Het zou zomaar kunnen want Streppel heeft menigmaal de wens uitgesproken ooit nog een rol te gaan spelen bij Helmond Sport. Ook Guus Joppen hoopt nog enkele jaren actief te kunnen zijn in Helmond. “Als het lichaam het toelaat en Helmond Sport met mij verder wil, dan wil ik dat nieuwe stadion zeker nog mee maken, lijkt me hartstikke mooi.” Voorlopig kijkt hij niet verder dan het huidige en het nieuwe seizoen. “Ik hoop een nieuw contract te krijgen zodat ik lekker kan door voetballen en doorbouwen met Helmond Sport.” Want hij ziet veel potentie in de huidige selectie. “Dit jaar is het veel hechter, de teamspirit is beter, eigenlijk is alles ten opzichte van vorig seizoen beter.”

Joppen begon met voetbal bij UNA in Veldhoven en werd op 10-jarige leeftijd gescout door PSV. Na zes jaar verkaste hij samen met Joost Habraken, Martijn Ghielen en Jan Willem van der Putten naar het B-team van Helmond Sport. Zijn trainer aldaar was Jurgen Streppel. Vervolgens ging het hard. Een jaar later stond hij in het eerste elftal en viel daar op. Hij speelde een wedstrijd voor het Nederlands elftal onder negentien uit tegen Schotland. Het team, met onder andere Georgino Wijnaldum, Daley Blind, keeper Erwin Mulder en Barry Maguire, wist met 2-1 te winnen. .. “Allemaal jongens van Ajax, PSV en Twente en dan Barry Maguire van FC Den Bosch en ik van Helmond Sport”

Een vervelende blessure, trombose in zijn arm, maakte dat hij moest afhaken tijdens de play-off-wedstrijden die Helmond Sport in mei 2008 speelde. Vervolgens was hij zo’n vier maanden uit de roulatie. De eerste fikse tegenvaller in zijn nog prille voetbalcarrière. In de jaren die volgden groeide Joppen uit tot een erg degelijke verdediger. In 2012 tekende hij een contract bij VVV, op dat moment een van de concurrenten in de Eerste Divisie. Het was of de duvel er mee speelde want uiteindelijk stonden VVV en Helmond Sport tegenover elkaar om uit te maken wie naar de Eredivisie zou promoveren. Samen met trainer Hans de Koning en medespeler Jeffrey Altheer, die ook voor VVV getekend had, werd een lastige beslissing genomen. ”Je kon het eigenlijk nooit goed doen. Het was superjammer, we hadden een leuk team, fantastische tweede seizoenshelft, je wint de play-off van Eindhoven en dan staat het toetje klaar: de finale van de play-off! Ja dat was echt wel zwaar ongelukkig, dat we toen net tegen VVV uitkwamen.”

Na drie jaar VVV trok Jurgen Streppel hem over de streep om bij Willem II te komen spelen. Joppen versleet in zijn carrière een hele rits trainers van wie Streppel voor hem achteraf het meeste betekenis had, al was het maar omdat hij zoveel jaren met hem samenwerkte. Bij Willem II trof hij meer spelers met een Helmond Sport verleden. Philippe Haastrup en Marc Höcher waren net weg, maar Bruno Andrade en Robbie Haemhouts speelden er nog.

Van zijn tijd in Tilburg herinnert hij zich vooral de derby tegen NAC in de play-off, gewonnen door Willem II. “Het grootste feest wat er kan ontstaan in Tilburg!” Maar ook dat hij tot twee maal toe ernstig geblesseerd raakte. Blessures die blijkbaar niets met zijn uiterlijk te maken hadden want toen hij twee jaar later naar NEC ging leek hij even een ‘womanizer’. “Ja, op Facebook ging het toen helemaal los dat ik naar NEC kwam en dat werd volledig geliket en gedeeld door duizenden vrouwen.” Die overigens niet kwamen opdagen bij de trainingen of wedstrijden.

Vorig seizoen keerde Joppen terug op De Braak en het voelde meteen weer vertrouwd. “Het was allemaal redelijk hetzelfde, ook de mensen die er werkten en de vaste supporters. Alleen was er kunstgras gekomen.” Hij vindt het doodzonde dat supporters nu geen wedstrijden mogen bezoeken. “Echt contact met supporters hebben we weinig. Eindhoven uit, dat ze dan allemaal klaar staan, dat is echt heel mooi om te zien. Maar ik mis ze in het stadion om ons een steuntje in de rug geven. Net als tegen Cambuur, je staat met 1-0 voor en na rust verval je. Als er dan geen supporters zijn om je als team over het dode punt te helpen, dan voel je dat wel.”

Joppen meent dat er dit seizoen nog meer in het vat zit. “Ik heb het idee dat we nu echt gewoon te laag staan. Ik denk zeker dat we een paar plekken mogen, nee.. moeten stijgen.”

Dat zou mooi zijn. En wat nog mooier is: als die opgaande lijn zich de komende seizoenen voortzet kan Helmond Sport in 2024 als eredivisionist het nieuwe stadion inwijden. Dan wordt die foto van Joppen en Streppel iconisch.

Jan Driessen