Helmond Sport – MVV Maastricht

Na een reeks van drie niet al te aansprekende tegenstanders is het weer eens tijd voor een ouderwets affiche met een beladen karakter. Het verrassend presterende MVV komt in speelronde 32 naar De Braak. Op vrijdagavond 7 april gaat de bal rond de klok van 20.00 uur weer rollen.

Het voetbal leeft dit seizoen weer in Maastricht. De Geusselt zit weer lekker vol en dat is niet gek, want MVV speelt vooral voor de WK-break een uitstekend seizoen. De ploeg met (zo’n beetje) de laagste begroting in de competitie hikt lange tijd tegen de plaatsen aan die recht geven op directe promotie.

Inmiddels is ploeg uit de Limburgse hoofdstad wel wat weggezakt, maar nog altijd bezetten zij een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. Al met al een knap staaltje werk van de hier welbekende Maurice Verberne.

Vorige ontmoeting

De kracht van dit MVV? Thuiswedstrijden! De Sjengen zijn dit seizoen op eigen veld bijna niet te kloppen. Vraag maar aan topploegen als PEC en Willem II. Zij zagen beide een riante voorsprong als sneeuw voor de zon verdwijnen, waardoor zowel de ploeg uit Overijssel als Noord-Brabant huiswaarts keerde zonder punten.

Over dat laatste kan Helmond Sport meepraten. Eerder dit seizoen werd met 4-0 verloren in Maastricht. Als je deze uitslag ziet, denk je al snel aan een enorm kansloze wedstrijd en/of een enorm klasseverschil. Dat viel gek genoeg enorm mee. Het was vooral te danken aan een dodelijk effectief MVV en een slecht afwerkend Helmond Sport dat het krachtsverschil zo groot leek.

In de omschakeling was de ploeg van Verberne levensgevaarlijk. Van Bommel en Souren zorgden voor rust voor 1 en 2-0. In de tweede helft hielp de ploeg van toen nog Tim Bakens de thuisploeg wat verder in het zadel door een ongelukkige eigen goal van Lorentzen en later nog een van Van der Meer. Vooral die laatste goal was er een uit de categorie kolderiek die wedstrijd perfect samenvatte voor Helmond Sport.

Head to head

We moeten even terug in de tijd voor de laatste overwinning van Helmond Sport op MVV. Althans, als je een verdwaald oefenduel niet meerekent. In de voorbereiding op het seizoen 2020/2021 troffen beide ploegen elkaar in een duel dat met 0-1 gewonnen werd door de ploeg van toen nog Willy Boessen.

Diezelfde Boessen was de laatste trainer die MVV in een competitief duel wist te verslaan. In het seizoen 2019/2020 wordt een 0-1 achterstand omgebogen in een 3-1 overwinning dankzij doelpunten van Bram Zwanen en Diego Snepvangers (2x). De balans in thuiswedstrijden tegen MVV over de afgelopen tien duels, spreekt in het voordeel van Helmond Sport. Viermaal worden de punten in eigen huis gehouden, evenzoveel duels eindigen gelijk en tweemaal weet MVV te winnen.

Eén van die twee overwinningen werd vorig seizoen geboekt. Hoewel Helmond Sport in de eerste helft helemaal niets te duchten heeft van MVV – en dankzij een doelpunt van Seys met een voorsprong de rust in gaat – weten de Limburgers de wedstrijd in de tweede helft te keren, waardoor zij met 1-2 winnen.

Bijzonder

In het (recente) verleden hebben veel spelers zowel het shirt van MVV als dat van Helmond Sport gedragen. Heden ten dage is dat niet anders: Orhan Dzepar speelde tussen 2019 en 2021 ruim 50 officiële wedstrijden voor onze club en is nu voor het tweede achtereenvolgende seizoen actief in Maastricht.

Mike Havekotte bewandelde juist de omgekeerde weg: hij verliet MVV – dat graag met hem door wilde – voor Helmond Sport. Daarnaast is de trainer van MVV, Maurice Verberne, natuurlijk een bekend gezicht op De Braak.