Helmond Sport – NAC Breda

Het voetbaljaar 2022 zit erop. Laat 2023 dan de tijd zijn waarin we als Helmond Sport zijnde weer omhoog kunnen kijken, in plaats van naar beneden. Op het moment dat jullie dit lezen, is Helmond Sport al op bezoek geweest bij VVV-Venlo, waardoor het seizoen nu echt doormidden is. Op vrijdagavond 13 januari treft Helmond Sport met NAC Breda de tegenstander waartegen het ook dit seizoen opende. Vanaf 20.00 gaat de bal weer rollen in het GS Staalwerken Stadion.

Helmond Sport sloot vorige maand het kalenderjaar op sportieve wijze uitstekend af, door FC Den Bosch met een 1-0 nederlaag weer terug te sturen naar de Brabantse hoofdstad. Op bestuurlijk vlak was er voldoende reuring in de laatste maand. Jurgen Streppel werd aangesteld als nieuwe technisch directeur, daar waar Dirk-Jan Derksen werd binnengehaald als eindverantwoordelijke voor de scouting.

Kort daarna werd Bob Peeters aangesteld als nieuwe hoofdtrainer voor de rest van het seizoen. We kunnen stellen dat Helmond Sport wel eens rustigere decembermaanden afgewerkt heeft.

Vorige ontmoeting
Zoals gezegd opende Helmond Sport het seizoen 2022/2023 in Breda tegen NAC. Die wedstrijd werd jammerlijk en bovendien onnodig met 1-0 verloren. Odysseus Velanas – ons wel bekend – wist in augustus een van de spaarzame kansen voor de thuisploeg om te zetten in een doelpunt.

Met die 1-0 nederlaag deed Helmond Sport zichzelf enorm tekort. Vooral de laatste 20 minuten had de ploeg van toen nog Sven Swinnen voldoende kansen op de gelijkmaker, maar NAC hield – met een mannetje minder – ruim 96 minuten stand.

Head to head
Helmond Sport kent een merkwaardige head to head tegen NAC. Zo weten de spurs in Breda eigenlijk nooit te winnen de laatste jaren. Dat is thuis wel anders. Van de laatste vijf ontmoetingen op Helmondse bodem, werd tweemaal gewonnen, tweemaal gelijkgespeeld en namen de Bredanaars de punten eenmaal mee de bus in.

De meest memorabele wedstrijd uit het recente verleden is zonder enige twijfel die van het vorige seizoen. Hoewel Helmond Sport de kansloze rodelantaarndrager was, werd het veel hoger geklasseerde NAC met 4-0 overklast. In een avond waarin alles klopte voor de thuisploeg zorgden Beekman, Seys, Van Landschoot en Reith voor de Helmondse treffers. Opvallend is dat alle doelpuntenmakers van toen zo’n negen maanden later geen van allen meer bij Helmond Sport rondlopen.

Trainerskerkhof
Helmond Sport is niet de enige ploeg die wegens tegenvallende resultaten heeft ingegrepen. NAC stuurde tussen kerst en nieuwjaar Robert Molenaar de laan uit. De Bredanaars eindigen het jaar 2022 op een teleurstellende veertiende plaats, slechts drie punten boven Helmond Sport.

Wat dat betreft tonen de ploegen overeenkomsten, want net als in Helmond is Breda sinds het vertrek van de succesvolle Stijn Vreven een heus trainerskerkhof geworden. In de periode van juli 2018 tot en met december 2022 staan liefst zeven verschillende trainers voor de groep. Wie het seizoen in Breda af gaat maken, is op het moment van schrijven nog onduidelijk.