Helmond Sport – Telstar

Nadat vorige week Jong PSV een bezoekje bracht aan het GS Staalwerken Stadion, speelt Helmond Sport in speelronde 29 wederom een thuiswedstrijd. Telstar is de tegenstander op vrijdagavond 17 maart. Vanaf 20.00 uur gaat de thuisploeg er alles aan doen om de goede reeks van 2023 een passend vervolg te geven.

Te midden van alle (hyper)ambitieuze clubs – waar wij er zeker ook eentje van zijn – draait Telstar met al hun bescheidenheid volop mee voor de plekken die recht geven op deelname aan de play-offs. Momenteel bivakkeren de Velsenaren onderaan het linkerrijtje. De verschillen daar zijn zo klein, dat elk (verlies)punt aan het einde van de rit cruciaal kan zijn.

Vorige ontmoeting

In speelronde 4 van het huidige seizoen spelen Helmond Sport en Telstar tegen elkaar in het BUKO Stadion en dat was een wedstrijd waar de Helmonders niet graag aan terug zullen denken. Ondanks een goed begin en een verdiende voorsprong – door een doelpunt van Bryan van Hove – staat men het toe dat ‘De Witte Leeuwen’ de wedstrijd kantelen door met 2-1 te winnen.

De manier waarop dit allemaal tot stand komt is enerzijds pijnlijk en anderzijds onnodig. Zo maait Beugelsdijk – die toen zijn officiële Helmond Sport-debuut maakte – op slag van rust volledig over de bal heen waardoor Blommestijn gelijk kan maken.

In de tweede helft is het doelpuntenmaker Van Hove die in de eigen zestien een keurige sliding op de bal in huis heeft, die door scheidsrechter Eijgelsheim wordt beoordeeld als overtreding. Routinier Glynor Plet pakt dit goedkope cadeautje uit door de penalty tegen de touwen te schieten.

Head to head
Telstar is de laatste seizoenen een ware plaag voor Helmond Sport. We moeten helemaal terug naar het seizoen 2017/2018 voor de laatste Helmondse overwinning. In Velsen werd het toen 2-3 dankzij twee doelpunten van Jordy Thomassen en de winnende treffer van Ron Janzen.

Voor de laatste overwinning in een thuiswedstrijd moeten we zelfs nog verder terug. In het seizoen 2015/2016 wint Helmond Sport met 4-1 dankzij doelpunten van Yannick Cortie, Mounir El Allouchi, Kevin Visser en Thomas Schilders. Nadien volgden vier nederlagen en twee remises in eigen huis tegen de Noord-Hollanders. Vorig seizoen eindigde het duel in 2-2, ondanks dat de bezoekers het ruim 50 minuten met een mannetje minder moet doen. Kortom: het wordt tijd voor weer eens een overwinning op Telstar!

BIJZONDER:

Doelpunten lijken bij dit affiche een garantie. Sinds het seizoen 1998/1999 wordt dit het 50e treffen tussen beide ploegen. In de voorgaande 49 duels, stond na 90 minuten slechts eenmaal de ‘brilstand’ op het scorebord na 90 minuten. Dat gebeurde in het seizoen 2004/2005. Zowel Helmond Sport als Telstar zouden zich aan het einde van dat seizoen verzekeren van deelname aan de play-offs.