Helmond Sport – TOP Oss

Op vrijdagavond 21 januari ontvangt Helmond Sport opnieuw een laagvlieger. In speelronde 23 maakt TOP Oss de korte reis naar het SolarUnie Stadion. De thuisploeg heeft na de zepert tegen FC Dordrecht wat goed te maken, dus de wedstrijd tegen TOP moet hoe dan ook in winst eindigen.

Makkelijk gaat het niet worden om van TOP te winnen, want Helmond Sport wacht al drie seizoenen op een thuiszege tegen de Ossenaren. Vorig seizoen eindigde deze wedstrijd in een 1-1 gelijkspel, maar de twee seizoenen daarvoor wist de ploeg van toenmalig trainer Klaas Wels de punten mee te nemen uit Helmond. In het seizoen 2018/2019 werd op de laatste speelronde zelfs een 0-4 nederlaag geïncasseerd. Dat betekende later het einde van de toen zittende trainer Robbie Alflen.

Helmond Sport kijkt dus niet terug op een succesvolle ‘head 2 head’ de afgelopen jaren. Dat was voorheen wel anders: tussen 2008 en 2018 werd Helmond Sport – FC Oss (zo heette de club destijds) elfmaal gespeeld en liefst tien keer wist Helmond de punten binnenboord te houden. Het overige potje eindigde in een spectaculaire 3-3.
De laatste keer dat Helmond Sport van Oss won, was in het seizoen 2017/2018. Goals van Ron Janzen en Giovanni Hiwat waren voldoende voor een 2-1 overwinning.

Als je kijkt naar het seizoen van TOP, dan toont dat grote gelijkenissen met het seizoen van Helmond Sport. Beide ploegen vinden doorgaans maar lastig het net, winnen niet bijzonder veel en zijn in staat om het de ‘grote jongens’ lastig te maken. Zo won Oss de seizoensopener op Woudesteijn van Excelsior en snoepte het later nog ‘n puntje weg tegen ADO Den Haag. Vlak voor de winterstop wist Oss zelfs nog een gelijkspel te behalen tegen Jong Ajax, dat met een groot aantal namen aantrad die helemaal niets in deze competitie te zoeken hebben. Kortom: het lijkt erop dat zowel TOP als Helmond beter presteert wanneer het vanuit de reactie kan spelen, dan wanneer ze zelf het spel moet maken.

Ondanks dat Oss in dezelfde regionen als Helmond Sport bivakkeert, hebben ze een aantal leuke spelers in de selectie zitten. Achterin vinden we de Osse rots Jan Lammers: een no-nonsense verdediger die niet bekend staat om z’n voetballende kwaliteiten, maar wel iemand die een spits een lastige avond bezorgt. Daarnaast keerde Huseyin Dogan dit seizoen terug. De lichtvoetige buitenspeler was bij Oss by far de beste speler, bij NAC kon hij echter nauwelijks naam maken en dus is hij nu terug op het oude nest. Sinds dit seizoen ook een nieuwe spits bij Oss in de persoon van Kay Tejan. De van Kozakken Boys overgekomen aanvaller is momenteel de clubtopscorer van Oss. Kortom: in elke linie hebben ze wel een leuke speler. Daarnaast hebben ze bij Oss de nodige ervaring in het elftal: Lion Kaak, Rick Stuy-van den Herik en Niels Fleuren kennen de eerste divisie inmiddels als hun broekzak.

Rond de Toss wenst jullie een mooie en spannende wedstrijd toe.

Meepraten over deze wedstrijd? Gebruik de hashtag #heltop op Twitter en mis geen enkele update!

BIJZONDER:

In het verleden speelden veel spelers voor zowel Helmond Sport als TOP Oss. In de huidige selectie van beide clubs is dat niet anders. Onze linksback – Dean van der Sluijs – speelde tussen 2014 en 2019 in het Frans Heesen Stadion en is inmiddels voor het tweede seizoen in Helmondse dienst.
Bij Oss zien we Grad Damen terug in de selectie. De middenvelder speelde in het seizoen 2017/2018 op huurbasis voor onze club.