Het enthousiasme spat ervan af

Het is eind juli. Tom Beugelsdijk rijdt na de training op De Braak naar huis, naar Den Haag. Voor zijn thuissituatie heeft hij bedongen dat hij in Den Haag blijft wonen. Hij heeft behalve een driejarig contract bij Helmond Sport ook nog een andere verplichting: een levenslang contract met zijn dochtertje waar hij zorg voor moet dragen. Of het vele rijden hem gaat opbreken? ‘Nee’, antwoordt Tom. ‘Ik rijd niet alle dagen op en neer. Soms rijd ik samen met Robin van der Meer, die ook in Den Haag woont en soms blijf ik over’, belt hij vanuit zijn auto.

Tom staat bekend om zijn enthousiasme. Zo ook nu. De 31-jarige mandekker is erg te spreken over de selectie. Na twee weken training bij zijn nieuwe club vertelt hij dat de kwaliteit ervan afspat. “Het is een goede combinatie van talentvolle jongeren en ervaren ouderen.” Een plek bij de eerste acht, de doelstelling voor het eerste jaar zoals directeur Philippe van Esch dat enkele maanden geleden kenbaar maakte, is in zijn ogen zeker haalbaar.

Proces

Beugelsdijk is een belangrijke pion in de plannen om eindelijk weer eens echt mee te doen in de Keuken Kampioen Divisie. Toen Sparta enkele maanden geleden zijn contract niet verlengde, meldde Helmond Sport zich meteen bij zijn zaakwaarnemer. “Ik hoorde van de belangstelling en ga overal naar een gesprek als ze dat vragen. In dat gesprek werd me duidelijk gemaakt dat Helmond Sport grootse plannen heeft. Ik werd meteen enthousiast en wil graag onderdeel uitmaken van dat proces.”

Groot nieuws

Het was dan ook best groot nieuws toen via de landelijk media de transfer van Sparta naar Helmond bekend werd. Toch ging Tom niet over één nacht ijs. “Ik heb Robin van der Meer en ook Marc Höcher, oud-speler van ADO en Helmond Sport, gebeld en geïnformeerd naar de situatie en de stad. Die waren alleen maar positief. Toen stond er niets meer in de weg.”

En eigenlijk is Helmond Sport een terecht keuze. Tom speelde eerst voor FC Dordrecht, ADO Den Haag en Sparta Rotterdam, allemaal clubs waar mouwen opstropen normaal is plus een echt volkskarakter. “Ik hoorde tijdens de gesprekken dat dat ook in het DNA van Helmond Sport zit. Alleen maar mooi.”

Gepokt en gemazeld

Dat enthousiasme ook valkuilen heeft is Tom bekend. En dat overenthousiasme in de voetballerij tot gele en rode kaarten kan leiden is hem ook niet vreemd. Door schade en schande is Tom gepokt en gemazeld in de wereld van het betaald voetbal. Helmond Sport krijgt straks met Van der Meer en Beugelsdijk een Haags verdedigingscentrum, waar menig spits zijn tanden op kan stukbijten.

Maar eerst moet Tom nog drie wedstrijden aan de kant blijven. Een erfenis van zijn vorige club. Tom lacht en bekent dat overijverig zijn ook  nadelen heeft. Met een glimlach en een vette knipoog reageert hij: “Ik zet me altijd en overal voor 110 procent in en als ik mindere dagen heb haal ik nog altijd de 108 procent.”

Jan-Willem van den Enden