Het gebeurde op De Braak

Had Johan Cruijff nog geleefd toen duidelijk werd dat Helmond Sport tóch een nieuw stadion zou krijgen, dan zouden zijn gedachten zeer waarschijnlijk zijn teruggegaan naar een zaterdagmiddag in oktober 1964. Want de man, die later glorieuze tijden beleefde in bomvolle stadions in Amsterdam, Barcelona, München, Vancouver en noem ze maar op, speelde zijn allereerste wedstrijd als profvoetballer op Helmondse bodem. Dat was op zaterdagmiddag 24 oktober 1964 toen Ajax naar Brabant afreisde om een vriendschappelijke wedstrijd te spelen tegen Helmondia’55.

Helmondia speelde destijds betaald voetbal in de Tweede Divisie. Vanwege financiële problemen dreigde de club enkele jaren later haar proflicentie te moeten inleveren. Helmond Sport, onder leiding van Rien van Loon, nam in 1967 die proflicentie over waardoor betaald voetbal in Helmond kon blijven bestaan.

Op historiebetaaldvoetbal.nl staat de clubgeschiedenis van Helmondia’55. Daar wordt het verhaal van Cruijff’s debuut in Helmond verteld onder de kop ‘Hoog bezoek van een nog klein scharminkel’.

Zo’n 4500 toeschouwers kwamen op het vriendschappelijke duel af. Eén van die 4500 kijkers was Riny Dijsselbloem, die van ongeveer dezelfde leeftijd was als Cruijff. Dijsselbloem was een linksbuiten in de betaalde jeugd van Helmondia’55. Hij herinnert zich dat de naam Johan Cruijff toen al veel losmaakte bij voetballiefhebbers. “Hij stond bekend als een héle talentvolle jeugdvoetballer, daar werd toen al veel over gesproken.” De tribune van Helmondia werd gevormd door stuk of vijf betonnen traptreden waarop mensen in dikke rijen stonden te kijken. Uiteraard kwam het publiek niet enkel voor Cruijff, want Ajax had ook bekende namen als Klaas Nunninga, Piet Keizer, Tonnie Pronk, Bennie Muller en Sjaak Swart in de gelederen. De Amsterdammers wonnen met 3-2, voor Helmondia’55 scoorden Lambert Kreekels en Cor Clynck. Cruijff speelde de eerste helft mee en moest toen van trainer Vic Buckingham plaats maken voor Sjaak Swart.

Lambert Kreekels vertelde eerder ook over deze gedenkwaardige wedstrijd. Uit zijn woorden blijkt dat Cruijff best bij Helmond Sport had gepast, althans bij de leus ‘Grauwte smoel, ginne skrik’. Want hij had praatjes genoeg ook al was hij pas zeventien jaren oud. Kreekels: “Mij viel op dat Cruijff destijds al bezig was met wijzen en doen. Hij kwam heel volwassen over. Hij had een geweldige uitstraling. Cruijff maakte toen al de dienst uit op het veld.”

In zijn latere carrière als voetballer én als trainer maakte Cruyff nog meer gedenkwaardige dingen mee als hij Helmond Sport ontmoette. Denk aan de befaamde penalty die hij samen met Jesper Olsen moest verzinnen om de Helmondse doelman Otto Versfeld te kunnen passeren. En wat te denken van de 3-0 nederlaag die Helmond Sport in juli 1988 het Barcelona van trainer Cruijff wist toe te brengen, in een vriendschappelijk duel ter voorbereiding van een nieuw seizoen? Gebeurtenissen waarover in Helmond nog vaak werd gesproken. En zoals het echte Helmonders betaamt werden de verhalen dan weleens een beetje aangedikt en aangepast. Getuige het volgende gesprek:

– Ja, Johan Cruijff. Wiste gaai dettie un speciale band ha mi Helmond Sport?

– Neie, maar ik weet wel dè ze hum ooit vur de gek gehauwen hebben in Helmond.

– Hoezo dan?

– Nou, hai moes mi Ajax voetballen in Helmond tegen Helmond Sport, maar hij kwam op aigen gelegenheid naor Helmond mi d’n trein.

– Oh?

– Staot ie daor op het station, wittie de weg nie. Vraogt ie an ‘n Helmonder: Weet u hoe ik bij Helmond Sport kan komen? Wittie wa dien Helmonder zee?

– Neie, wa zeet ie dan?

– Veul trainen matje, veul trainen!

Jan Driessen