‘Het is de sfeer, de gezelligheid’

‘Snoepje?’ Op Vak M weten ze waar dat geluid vandaan komt. Rij 8, stoel 20. Want daar zit Jan de Waal. Elke wedstrijd deelt hij snoepjes uit. Aan zijn maat, Frans van den Heuvel, en aan de anderen rondom zijn vaste stoeltje. Jan is met zijn bijna 87 jaar een van de oudste vaste supporters van Helmond Sport. Tijd voor een kopje koffie op ’t Hout.

Bijna 87 jaar. Maar dat moet de vriendelijke Houtenaar drie keer zeggen. Écht, 87? “Jazeker”, lacht Jan. “En in goede gezondheid. Wel wat pijntjes hier en daar, maar ik mag niet klagen.” En dat doet de in Breda geboren supporter dan ook niet. Trouwens … in Breda? Opnieuw verschijnt de brede lach. “Ik ben geboren in Breda, ja. Ik heb nog in het tweede van NAC gespeeld zelfs. Natuurlijk ging ik ook naar het eerste kijken. In de Beatrixstraat, het oude stadion. Dat was wel een mooie tijd. Maar nu ben ik Helmonder, hoor. Ik wil echt nooit meer terug.”

Door het toeval naar Helmond

Zoals zo vaak bracht het toeval Jan en zijn vrouw Coby naar Helmond. De twee stonden vele jaren op de camping in Heeze, waar Jan gedurende het jaar een compleet recreatieprogramma verzorgde. “Van april tot oktober alleen in het weekend en in het hoogseizoen zeven weken lang, elke dag.”

Via iemand op de camping kwam Jan in contact met de Houtse woningbouwvereniging die tegenwoordig Compaen heet. Hij woonde vervolgens in Brouwhuis, daarna in Helmond-West en nu alweer twaalf jaar in de Pastoor Verbraeckenstraat in Mierlo-Hout. Al die tijd maakte hij zich nuttig voor de gemeenschap. “Ik kwam in de huurdersbelangenvereniging, zat in de wijkraad in Brouwhuis en in Helmond-West, ik richtte samen met mijn vrouw een gymclubje op dat nog steeds bestaat en ik ben nu nog penningmeester van twee verenigingen. Je moet bezig zijn, vind ik. Door vrijwilligerswerk te doen, draag je je steentje bij. Ik vind het jammer dat dat vrijwilligerswerk door steeds minder jongeren wordt opgepikt.” Voor al zijn vrijwilligerswerk heeft Jan een koninklijke onderscheiding gekregen.

Mooie actie

Toen Jan vele jaren geleden met Frans van den Heuvel voor het eerst in het Helmond Sport-stadion kwam, was hij meteen verkocht. Hij vindt het moeilijk uit te leggen waarom hij het tweewekelijks bezoek niet kan missen. “Het is de sfeer, de gezelligheid. Ik ken ondertussen veel mensen en we hebben veel plezier op de tribune. Aanvankelijk gingen ook mijn dochter, schoonzoon en kleindochter mee, maar die zijn afgehaakt. Ik? Nee, zeker niet. Ook niet na dat coronaseizoen, nee. Toen er weer publiek bij mocht, wilde ik meteen een seizoenkaart kopen. Toen belde Frans me en zei dat hij gratis iemand mee mocht nemen. Wat een mooie actie. Nou zit ik er helemaal gratis.”

Heerenveen-uit en Sparta-thuis

Terugkijkend op de afgelopen 32 jaar noemt Jan als eerste de uitwedstrijd naar de halve finale om de KNVB-beker tegen Heerenveen, in 1997. “Maar ook die thuiswedstrijd voor de nacompetitie tegen Sparta in 2005. Dat was spannend, zeg! Ik hoop dat we zoiets nog een keer mee mogen maken. Of het dit seizoen lukt, dat weet ik niet, maar het zou kunnen. Een plaatsje bij de eerste tien moet er zeker in zitten, lijkt me. Ze hebben weer een goed team. De eerste wedstrijden hebben ze ook écht goed gespeeld. Afgelopen vrijdag tegen Emmen vond ik het niet zo best, maar toen bleven de punten gelukkig wel hier. Dat was mooi meegenomen.”

Nooit meer achter glas

De komende jaren hopen we Jan de Waal in goede gezondheid op de tribune te kunnen blijven ontvangen. Met zijn snoepjes, ook in het nieuwe stadion. “Ik hoop dat de sfeer behouden blijft als we straks een nieuw stadion hebben”, zegt hij. “Een intiem stadion, niet te groot, dat moet het worden. Een businessclub? Prima, maar mij zul je er niet zien. Ik heb één keer achter glas gezeten, maar dat doe ik nooit meer. Nee, lekker buiten. Met het geluid van het veld én van de tribune. En met de sfeer die zo goed is dat ik al meer dan dertig jaar met veel plezier naar De Braak kom.”

Arnold Otten